Noi documente confidențiale arată modul dezastruos în are autoritățile chineze au gestionat debutul pandemiei de COVID-19. Potrivit CNN, oficialii de la Beijing au raportat un număr mult mai mic de cazuri, decât cel real. În unele situații, numărul raportat era la jumătate față de cel real. Astfel, lumea întreagă a fost avertizată mult prea târziu în privința virusului și a vitezei de răspândire.
În data de 10 Februarie, numărul de infectari cu SARS-CoV-2 raportat de oficialii chinezi era de 2478. Însă un raport intern, marcat ca fiind confidențial, arată faptul că autoritățile din China știau de aproape 6000 de persoane care fuseseră deja infectate cu acest virus. Însă această cifra nu a fost dată publicului pentru a se cunoaște care este cu adevărat numărul oamenilor care erau infectați la acea dată cu noul virus.
În documentele care au fost obținute de jurnaliștii de la CNN, se arată că existau numeroase neconcordanțe între ceea ce știau oficialii chinezi și ceea ce comunicau publicului. Un raport de la începutul lunii martie arată că timpul mediu dintre debutul simptomelor și diagnosticul confirmat ar fi fost de 23,3 zile, ceea ce ar fi îngreunat semnificativ eforturile pentru monitorizarea și combaterea bolilor.
Dezvăluirile unui medic chinez care a fugit în SUA pentru a spune totul despre COVID-19: "Dacă spun adevărul în China, voi muri!"
În luna iulie, Li-Meng Yan, un medic virolog din China, se decidea să rupă tăcerea despre Covid-19. Femeia a fost nevoită să fugă în Statele Unite pentru a-și salva viața. "Dacă spun adevărul în China, voi muri!", a spus Li-Meng Yan. Ea susținea că Partidul Comunist Chinez și personalul universitar au ascuns dovezi care aratău că virusul se transmite între oameni.
Dr. Yan afirmă că autoritățile de la Beijing au știut de noul coronavirus cu mult înainte ca totul să fie oficial, însă guvernul chinez a refuzat să facă publică această informație și a preferat să țină totul secret cât mai mult. Dr. Yan a povestit la un canal de televiziune din SUA că superiorii ei au ignorat cercetările pe care le efectuase până la începutul pandemiei.