Antena 3 CNN Actualitate Dr. Adrian Marinescu, despre prima țară în care COVID va fi tratat ca o răceală: "Cel mai probabil, în acest an se va încheia pandemia"

Dr. Adrian Marinescu, despre prima țară în care COVID va fi tratat ca o răceală: "Cel mai probabil, în acest an se va încheia pandemia"

Premieră în Europa. Anglia este prima ţară în care COVID va fi tratat ca o răceală. De la sfârşitul lunii februarie se renunţă şi la carantina obligatorie pentru cei infectaţi cu COVID. Cât despre România, Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului de Boli Infecţioase "Matei Balş, spune că "din martie, lucrurile vor fi echilibrate".

Dr. Adrian Marinescu, despre prima țară în care COVID va fi tratat ca o răceală: "Cel mai probabil, în acest an se va încheia pandemia"
Sursa foto: Alexandru Dobre | Hepta
de Iulia Gorgorin    |    10 Feb 2022   •   17:37

Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului de Boli Infecţioase "Matei Balş", a anunţat, joi, în exclusivitate la Antena 3, când se va încheia pandemia de COVID în România.

"Că discutăm de măsuri de relaxare este una, dar că închiderea pandemiei pleacă nu de la criterii epidemiologice, ci de la renunţarea la restricţii, cred că nu are nicio legătură cu realitatea, pentru că, dacă renunţi la restricţii, nu înseamnă că impactul pe care l-ar mai avea pandemia dispare.

Până la urmă sunt cu totul alte criterii. Sperăm, într-adevăr ca după jumătatea lui februarie şi de la începutul lui martie să se vadă în plan real, apropo de situaţia epidemiologică şi plecând de la acea situaţie, atunci măsurile de relaxare sunt logice.

Dr. Adrian Marinescu anunţă când se va încheia pandemia în România

Foarte probabil din martie-aprilie, dar la noi a existat un decalaj, în momentul în care am început valul al cincilea. În momentul în care Europa erau multe cazuri, la noi încă era perioadă de linişte şi cumva, aceste lucruri ar trebuie să se vadă şi la ieşirea din situaţia complicată.

Cred că într-adevăr, din martie, lucrurile vor fi echilibrate şi mult mai important, e nu că renunţăm la restricţii în prima săptămână din martie, mult mai important este că, eu cred că această situaţie va rămâne echilibrată şi în continuare. Cred că e cel mai important lucru. Dacă nu vom mai avea probleme după primăvară, după vară, dacă nu vom mai vorbi de un alt val care să fie cu impact important, este cred că ceea ce toţi aşteptăm: ieşirea din pandemie în mod real. 

Putem spune că acesta este anul în care se va încheia pandemia COVID. Cel mai probabil, dar facem diferenţa între încheierea pandemiei şi faptul că vor mai fi nişte cazuri izolate de SARS-COv-2. E o diferenţă", a precizat Adrian Marinescu.

De asemenea, premierul Nicolae Ciucă afirma seara trecută la Antena 3, că după data de 15 februarie se vor discuta noi măsuri de relaxare în România.

Când scăpăm de restricţii în România | Premierul Nicolae Ciucă: "Cifrele sunt încurajatoare"

Nicolae Ciucă, prim-ministrul României, a explicat că, în funcţie de analizele efectuate la nivel guvernamental, România ar putea scăpa în curând de restricţii, iar "cifrele sunt încurajatoare".

"Avem nevoie ca economia să poată să îşi revină şi să îşi revină cât mai curând posibil. Am avut şi avem în continuare discuţii la nivelul Ministerului Sănătăţii, cu domnul ministru Rafila şi echipa dânsului ne întâlnim şi în timpul săptămânii, şi în weekend, facem analizele necesare pe datele concrete.

Ceea ce vă pot spune în momentul de faţă este faptul că începând de sâmbăta trecută, cifrele sunt încurajatoare, am început să scădem cu 2-3 mii de infectări pe zi, chiar şi astăzi, ne raportăm la datele cu o săptămână în urmă, astăzi numărul de infectări este mai mic decât marţea trecută. Şi de ce folosim ziua de marţi? Pentru că în weekend testările nu sunt la fel, oamenii ezită să meargă la centrele de evaluare şi diagnostic şi atunci, luni, marţi şi miercuri avem date comparative din care putem să ne dăm seama cum evoluează situaţia.

Nu vreau să mă antepronunţ, am discutat cu domnul ministru Rafila şi dânsul a spus că după 15 februarie, în funcţie de datele pe care le vom avea atunci în evoluţia infectărilor, vom putea să discutăm despre măsurile care pot fi luate la nivelul guvernului.

Toate aceste decizii ale noastre trebuie să se îndrepte către creşterea economică şi vă spuneam că discutând cu o parte dintre antreprenorii români, cu oamenii din bussiness-ul românesc, am reuşit să deluşesc foarte multă voinţă şi foarte mult entuziasm şi disponibilitate la dialog, astfel încât împreună să putem să găsim soluţii pentru a produce, pentru a avea şi noi mândria şi satisfacţia că putem să aducem pe piaţă produse româneşti, că vom reuşi să găsim în magazine produse alimentare româneşti, că vom putea să cumpărăm diverse produse care sunt produse în România.

Mi-a plăcut foarte mult iniţiativa de a aloca o sumă de aproximativ 500 de milioane de euro pentru ceea ce înseamnă dezvoltarea industriei de microcipuri în România. Cred că nu am pierdut dorinţa şi mândria şi nivelul de ambiţie de a avea produse româneşti. Cred că dacă reuşim să stimulăm tot ce înseamnă partea aceasta de mândrie naţională, vom avea mai multă participare şi implicare atât din partea investitorilor, cât şi din partea cetăţenilor", a declarat Nicolae Ciucă în cadrul inteviului exclusiv de la Antena 3.

×
Subiecte în articol: Adrian Marinescu pandemie raceala COVID-19
Parteneri
Facturi Hidroelectrica, anunțul companiei pentru clienţi
x close