Antena 3 CNN Actualitate Educație Cum este corect: Proprii copii sau propriii copii? Pe cuvânt, cu Ana Iorga

Cum este corect: Proprii copii sau propriii copii? Pe cuvânt, cu Ana Iorga

Ana Iorga a prezentat la rubrica "Pe cuvânt" de astăzi, poate cea mai dificilă chestiune de grafie. Cu câţi i scriem adjectivul "propriu" la plural? Copiii proprii? Dar propriii copii?

Cum este corect: Proprii copii sau propriii copii? Pe cuvânt, cu Ana Iorga
Sursa foto: Antena 3
de Georgiana Adam    |    13 Dec 2021   •   15:19

Ana Iorga a mai vorbit în mai multe rânduri despre asta, dar se pare că este atât de complicat, încât unii oameni tot greşit scriu.

"Vedem cum scriem corect la plural, mai ales când ar trebui să folosim forma cu articol hotarat. Adică atunci când adjectivul e antepus substantivului regent şi îi preia articolul: propriii copii, adică.

 Multă lume scrie "propriii" cu doi i aici şi este greşit.

"Propriii copii", varianta corectă

Popriii se scrie cu trei de i. Primul face parte din cuvânt, al doilea este marca de plural, al treiea este articolul hotărât.

Să vedem simultan cele două tipare corecte.

Copiii proprii şi proprii copii, cuvintele pe care le greşesc poate cel mai des românii

Să analizăm mai întâi "copiii proprii": adjectivul propriu stă aici după substantiv, deci nu avem şi un articol hotarat preluat de la substantiv. Şi scriem proprii cu doi i: primul face parte deja din cuvânt, al doilea este desinenţa de plural.

Situaţia a doua: propriii copii. Când antepunem adjectivul, el preia articolul hotarat de la substantiv, aşa că mai apare un i, care este articolul: propriii copii.

 Să revedem traseul pe care vi l-am povestit deja. Avem adjectivul propriu la singular. El are deja un i în componenţa sa. La plural, se mai adaugă un i, marca de plural, deci vom avea copiii proprii cu 2 i la proprii. Dacă punem adjectivul in fata substantivului, adăugam un i care este articolul hotarat preluat de la substantiv: propriii copii cu trei i la adjectiv.

 Asta ne ajută să scriem corect şi alte forme: la masculin plural cu articol avem: propriii copii. Iar la feminin plural cu articol hotarat avem "propriile fete", cu doi i la adjectiv, hai să vedem de unde este fiecare: primul i este din radical, adică facea parte din cuvânt, al doilea i este marca de plural, iar ce urmează, LE, este articolul hotărât de feminin plural, de data asta nu e i, ca la masculin, este le. Deci tiparul este acelaşi.

Atât despre adjectivul "proprii". Al doilea cel mai complicat cuvânt din română duplă pluralul de la "copil".

Dacă vreţi să vă complicaţi şi mai mult, scrieţi: membrii proprii şi propriii membri. Pentru ezitări, căutaţi lecţiile despre scrierea cuvintelor membri, codri, monştri, noştri.

×
Subiecte în articol: Pe cuvant cu Ana Iorga
Parteneri
Cât costă coșul de cumpărături cu două săptămâni înainte de Paște
x close