Antena 3 CNN Actualitate Educație Cum scriem corect "Doamne fereşte" şi "Doamne-ajută"

Cum scriem corect "Doamne fereşte" şi "Doamne-ajută"

Cum scriem corect "Doamne, fereşte!"? Cu virgulă după "Doamne"? La baza acestei formule avem o structură cu vocativ: Doamne, ai grijă de noi! Doamne, ascultă rugăciunea noastră! E o adresare directă.

Cum scriem corect "Doamne fereşte" şi "Doamne-ajută"
de Ana Iorga    |    26 Mai 2021   •   15:40

Dar Doamne ajuta, Doamne fereşte, au devenit niste formule fixate în română, aşa că ceva s-a schimbat acolo. Asta ne spun gramaticile. Să vedem cum scriem corect. Ezităm între cele două variante: "Doamne ferește!" scrie multă lume, fără virgulă între Doamne şi fereşte, pentru că secvenţa e considerată ca o expresie fixată. Apoi mai avem: "Doamne, ferește!" cu virgulă, presupunând că Doamne este în vocativ.

Aceeaşi ezitare la: "Doamne-ajută!". Fără virgula şi cu cratimă ca să se înlăture hiatul, pentru că se rosteşte aşa, dintr-o suflare. Sau cu Doamne izolat prin virgulă.

 Sunt două ipostaze în care apare Domn, Doamne: ca substantiv în vocativ - Doamne, ai grijă de noi!, şi ca interjecţie. Da, aici e surpriza, Doamne a devenit interjecţie atunci când exprimă surpriza şi nu mai este o adresare directă. Statutul de interjectie este menţionat de pilda în Gramatica pentru gimnaziu coordonata de lingvistul Gabriela Pana Dindelegan. 

Doamne, ai grijă de noi! e o adresare directă, aici avem un substantiv în vocativ. Dar: Doamne, ce aglomerat e! aici avem o interjectie, e un cuvant care arata surprinderea, nu mai e o adresare directa. Punem virgula dupa el ca la orice astfel de interjectie, putea fi si semnul exclamării: Doamne, ce aglomerat e! este ca Uau, ce frumos e afara! Ah, ce bine!, de exemplu.

 Acum sa trecem la: Doamne fereşte! Daca spun: Doamne, ferește-ne de rău!, avem un vocativ aici, e o adresare directa, o rugaciune. In schimb cand spun: Să nu pățească, Doamne ferește, ceva rău!, "Doamne fereşte" aici este o ca o expresie fixată şi gramaticile ne spun că este locuţiune interjecţională. Prin urmare, se scrie fără virgula în interior, după Doamne. Dar se izolează prin virgule daca este intercalată în enunţ.

 Deci Doamne-ajută! şi Doamne fereşte! sunt locuțiuni interjecționale şi se scriu corect aşa, fără virgulă. Să le vedem şi în nişte contexte: Hai, Doamne-ajută, să reușești!, scriem fără virgula în interior, ba apare şi cratima pentru rostire rapidă, fără hiat. La fel: Cazi, Doamne ferește, și te loveşti!, scriem tot fără virgula în interior.  Aceasta a fost lecţia de azi.

O puteti revedea pe pagina Facebook Pe cuvânt, acolo unde găsiţi toate lecţiile, daca le-aţi ratat la televizor.  Cum scriem? Doamne ferește! Doamne, ferește! Cum scriem? Doamne-ajută! Doamne, ajută!  Doamne = substantiv în vocativ Doamne = interjecție. Doamne, ai grijă de noi! (vocativ) Doamne, ce aglomerat e! (interjecție)  Doamne, ferește-ne de rău! (vocativ+verb) Să nu pățească, Doamne ferește, ceva rău! (locuțiune). Locuțiuni interjecționale. Doamne-ajută! Doamne ferește!  Hai, Doamne-ajută, să reușești! Cazi, Doamne ferește, și te lovești!", a explicat Ana Iorga în cadrul rubricii "Pe cuvânt" de miercuri.

×
Parteneri
Românii care vor plăti taxe și impozite mai mari de anul următor!
x close