Antena 3 CNN Actualitate Educație Cum vor deconta profesorii voucherele pentru meditații? Economist: ”Legislația obligă profesorii să plătească impozite”

Cum vor deconta profesorii voucherele pentru meditații? Economist: ”Legislația obligă profesorii să plătească impozite”

Economistul Adrian Bența a vorbit, într-o intervenție telefonică la Antena 3, despre cum vor putea deconta profesorii voucherele pentru meditații, măsură anunțată de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

Cum vor deconta profesorii voucherele pentru meditații? Economist: ”Legislația obligă profesorii să plătească impozite”
de Andreea Ştefan    |    21 Iun 2021   •   16:07

”În primul rând, ar trebui spus că astăzi Legislația obligă acei profesori, care fac în mod independent meditații cu copiii, să se organizeze fie sub o formă de PFA și să plătească impozite, fie înființează o societate în baza căreia fiscalizează veniturile realizate. Avantajul este că nu se darorează TVA pentru astfel de meditații. Deci obligația plății impozitelor există, însă există o nuanță fundamentală.

În acest moment, meditațiile sunt suportate de către părinți și de către copiii respectivi care merg la meditații și atunci această formă de declarare a veniturilor din proprie inițiativă este obligatorie, pe când în celălalt proiect se mută finanțarea meditațiilor la nivel de stat, ceea ce nu prea ar fi corect. De ce să plătim unii pentru meditația altora? Trebuie văzut cum va fi implementată în mod efectiv această procedură cu voucherul”, a declarat economistul Adrian Bența la Antena 3.

”În acest moment nu ne permitem nicio cheltuială suplimentară”

Întrebat dacă bugetul statului își permite la acest moment să suporte cheltuielile cu aceste meditații, Adrian Bența a spus că bugetul nu permite nicio cheltuială suplimentară, deoarece suntem în deficit.

”În acest moment, așa cum este structura bugetului de stat de astăzi, nu ne permitem nicio cheltuială suplimentară, pentru că suntem într-un deficit. Există însă o decizie politică dacă majorăm gradul de îndatorare a țării, pentru că, bineînțeles, prima sursă de finanțare o reprezintă împrumuturile, sau dacă nu alocăm alte cheltuieli către alte capitole bugetare. Răspunsul este clar: nu încap în buget, dar ca sursă de finanțare pot fi reduse alte cheltuieli sau pot fi folosite împrumuturi, ceea ce nu este corect chiar pentru copiii care merg la meditații pentru că ei vor plăti aceste împrumuturi”, a mai spus Adrian Bența.

×
Subiecte în articol: vouchere meditatii Adrian Bența
Parteneri
A murit Daniel Barbu, fost ministru al Culturii
x close