Antena 3 CNN Actualitate Educație Legătura între "a săruta" și "a saluta". Pe cuvânt, cu Ana Iorga

Legătura între "a săruta" și "a saluta". Pe cuvânt, cu Ana Iorga

Știți că există o legătură între "a săruta" si "a saluta"? Oamenii când se văd se salută, da, uneori se și sărută în semn de bună revedere, dar nu la această legătură mă gândesc, ci la una lingvistică. A săruta și a saluta au la origine același verb latinesc.

Legătura între "a săruta" și "a saluta". Pe cuvânt, cu Ana Iorga
Sursa foto: Captură Antena 3
de Ana Iorga    |    07 Iul 2021   •   10:14

"A săruta" vine de la "salutare", care în latină însemna a saluta, a prezenta omagii. E foarte interesant. Conform legilor fonetice, salutare a dat în românește a săruta. E o transformare des întâlnită, L devine R. Ca la sal, salis care a dat sare, caelum care a dat cer.

Așadar, a saluta din latină a dat a săruta în română. Iar a săruta în româna veche a avut mai întâi acest sens.

Explicația o găsim în mai multe dicționare, aici am pus pe scurt precizările din Dicționarul Etimologic al lui Alexandru Ciorănescu. E notat acolo că primul sens din limba veche al verbului "a săruta" era a saluta de fapt, abia apoi a pupa.

În limba veche, mai multe formule de salut conțineau verbul a săruta. "Sărut dreapta" era o formulă de salut adresată preoților, domnitorilor, boierilor, mai rar unei femei. Iar "Sărut mâna", păstrată și azi, era o formulă de salut sau de mulțumire adresată unei femei sau unei persoane mai în vârstă.

Să recapitulăm. A săruta și a saluta au același strămos din latină, salutare.

A săruta e un verb moștenit, a saluta intră mai tarziu în română, dicționarul explicativ ne sugerează modelul din italiană, în orice caz, verbul de la originea celor două este același, salutare.

×
Subiecte în articol: Pe cuvant Ana Iorga
Parteneri
Sondajul care lămureşte mascarada politică
x close