Antena 3 CNN Actualitate Educație Ministrul Educației, profesoară de română, acuzată că a chinuit limba maternă chiar de ziua Culturii Naționale

Ministrul Educației, profesoară de română, acuzată că a chinuit limba maternă chiar de ziua Culturii Naționale

Ministrul Educației, Monica Anisie, profesor de limba română este acuzată de criticul de teatru Iulia Popovici că a chinuit limba maternă, utilizând prea multe virgule, după ce aceasta a trimis o scrisoare în care propune ca în toate şcolile din ţară, fiecare copil să citească 20 minute pe zi.

Ministrul Educației, profesoară de română, acuzată că a chinuit limba maternă chiar de ziua Culturii Naționale
Sursa foto: Foto: gov.ro
16 Ian 2020   •   18:36

„Lansăm invitația ca în toate școlile din România, fiecare copil să citească 20 de minute pe zi” - a doua propoziție e atributivă, nu se pune virgulă între substantivul determinat și atribut sau atributivă; dacă fraza i se părea prea lungă, trebuia pusă o primă virgulă între „ca” și „în” (izolînd complementul de loc anteplasat; construcția conjunctivală e „ca să” și nu poate fi separată prin virgule).

„Totodată, îi invit pe cei mari, fie că sunt părinți și bunici să se alăture copiilor și să citească împreună, încă 20 de minute acasă” - după „bunici” e nevoie de o virgulă, acest tip de structuri cu „fie” (nu toate) sînt în mod flagrant apoteze (explicație non-necesară a termenului anterior), care se izolează prin virgule.

„Tocmai de aceea, rog colegii profesori, să le citească elevilor povești...” - „să le citească” e propoziție complementară directă pentru „rog”, deci dna profesoară a tras o virgulă neregulamentară între un verb și complementul lui direct. „A ruga” face parte dintr-un grup restrîns de așa-numite „verbe ilocutive tranzitive”, compatibile cu 2 complemente directe nerelaționate (de obicei, unul de persoană și altul de obiect/acțiune) - a ruga pe cineva ceva, a numi pe cineva ceva, a învăța pe cineva ceva, a sfătui pe cineva ceva, a informa pe cineva ceva, a întreba ceva pe cineva etc. (deși majoritare, nu toate verbele cu dublă tranzitivitate sînt ilocutive - adică legate de acte de vorbire -, avem, de pildă, și „a trece pe cineva/ceva strada/pragul/hopul etc.”). Faptul că „a ruga” e dublu tranzitiv nu înseamnă că vreunul dintre completementele directe capătă vreo virgulă.

În mod normal, dacă ești nu profesor de română, ci practicant recurent de limbă română scrisă, ai niște reflexe în materie de virgule - o virgulă aiurea e un fel de waterboarding mental pentru absolvenții de filologie. Dar uite că nu și pentru cine i-o fi scriso-postat chestia asta dnei ministru (nu comentez cît de căznită și plină de excese pronominale e toată postarea, căci stilul e, na, personal).”, a scris Iulia Popovici pe pagina sa de Facebook.

×
Subiecte în articol: ministrul educatiei Monica Anisie
Parteneri
Primele rezultate ale anchetei de la Spitalul Sfântul Pantelimon
x close