Antena 3 CNN Actualitate Educație "Eu sunt singura care te-am ajutat" sau "Eu sunt singura care te-a ajutat" - care este varianta corectă

"Eu sunt singura care te-am ajutat" sau "Eu sunt singura care te-a ajutat" - care este varianta corectă

Citeam zilele trecute declaraţia unui specialist în economie pe site-ul ziarului Cotidianul. Spunea aşa: "Noi suntem o ţară care am început să legiferăm şi să scoatem la lumină faptul că noi trăim din împrumuturi." De la acest enunţ pornim astăzi şi vorbim despre acordul corect pe care trebuie să îl facem în subordonată când avem un subiect exprimat prin relativul "care".

"Eu sunt singura care te-am ajutat" sau "Eu sunt singura care te-a ajutat" - care este varianta corectă
Sursa foto: Antena 3
de Ana Iorga    |    06 Aug 2021   •   13:18

"Noi suntem o ţară care am început" nu e corect. Subiectul subordonatei este relativul "care", deci trebuie să facem acordul verbului la persoana a 3-a singular. Or, aici acordul s-a făcut cu subiectul principalei, cu noi.

Aşa ar fi arătat varianta corectă: "Noi suntem o țară care a început să legifereze și să scoată la lumină...". "care" se referă la ţară, singular, deci care a început, nu "care am" început. Cum se explică aceasta greşeală?

Foarte simplu: ne fură peisajul din prima propoziţie. "Noi" este foarte puternic în discursul nostru şi tindem să facem acordul cu subiectul "noi" al principalei şi în subordonată. Nu e corect. Să vedem şi alte exemple asemănătoare.

E greşit să spun: "Eu sunt singura care te-am ajutat." Varianta corectă: "Eu sunt singura care te-a ajutat." Facem acordul verbului cu subiectul CARE, adică la persoana a 3-a singular.

"Eu sunt cea care am venit cu soluţii mereu." Nu e corect acordul verbului nici aici. Corect este: "Eu sunt cea care a venit cu soluţii mereu."

"Noi suntem nişte oameni care ne-am ţinut de cuvânt." Nu facem acordul cu "noi" în subordonată, ci cu relativul "care", iar relativul care se referă la oameni, prin urmare vom acorda verbul la persoana a 3-a plural: "Noi suntem nişte oameni care s-au ţinut de cuvânt."

E o greşeala foarte frecventă pe care o face multă lume. Atenţie deci la acord, mecanismul e de fapt foarte simplu.

×
Subiecte în articol: Pe cuvant gramatica care Ana Iorga
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close