Antena 3 CNN Actualitate Educație Pe cuvânt, cu Ana Iorga: „Acelaș om” sau „același om”

Pe cuvânt, cu Ana Iorga: „Acelaș om” sau „același om”

1 minut de citit Publicat la 10:55 18 Apr 2017 Modificat la 10:55 18 Apr 2017
o_1be00tk4h13j65001o9k133rrtv8.png

Există o greșeală de scriere pe care multă lume o face. Din neștiință sau din neatenție. Am văzut mulți oameni care nu rataseră lecțiile de gramatică de la școală totuși ezitau o clipă la scrierea unui cuvânt foarte simplu. / "Acelaș om" sau "același om"? Firește că văzându-le împreună veți alege imediat varianta corectă, dar foarte mulți oameni ezită atunci când scriu "același" în grabă, într-o situație de comunicare concretă.

Varianta corectă este: "același". Scris cu -i final. De multe ori uităm să îl notăm pentru că este un -i final șoptit, nu este un sunet plin, care să se audă puternic.

Sau avem impresia, în mod eronat, că -i este o desinență de plural, și atunci nu are ce să caute la singular. Ne gândim la cuvinte ca bebeluș sau bătăuș, care au pluralul în i. Doar că în cazul lui "același", -i face parte din cuvânt la singular, nu e o desinență de plural, deci trebuie notat.

Avem tendința să scriem greșit și alte cuvinte asemănătoare: de pildă "totuș" în loc de "totuși". Sau "el însuș" în loc de "el însuși". Tot pentru că acel -i final este șoptit, nu se aude puternic. Corecte sunt însă formele scrise cu -i.

Culmea e că facem și greșeala inversă. Scriem cu -i acolo unde nu este cazul. De exemplu: "un copil drăgălași". Forma corectă a adjectivului la singular este "drăgălaș", fără -i. Cei care greșesc fac o confuzie între succesiunea "și" și alăturarea ș+i, în care -ș face parte din radicalul cuvântului, iar -i este desinență de plural.

Scriem așadar "copil drăgălaș" și "copii drăgălași" la plural.

Tot fără -i scriem la singular și aceste cuvinte: papanaș, boiernaș, bebeluș și pescăruș.

Concluzia de azi? Scriem corect "același copilaș drăgălaș". Grijă mare cum scriem aceste cuvinte cu ș care pentru unii sunt foarte complicate.

×
Parteneri
x close