Antena 3 Actualitate Educație Pe cuvânt, cu Ana Iorga. Când folosim 'de' și când folosim 'de către'

Pe cuvânt, cu Ana Iorga. Când folosim 'de' și când folosim 'de către'

17 Iun 2020   •   17:55
Pe cuvânt, cu Ana Iorga. Când folosim 'de' și când folosim 'de către'

Ana Iorga a explicat în rubrica „Pe cuvânt” când folosim „de” și când folosim „de către” atunci când vrem să vorbim despre actorul unei acțiuni. 

Sintagtic este vorba despre structurile la diateza pasivă cu un complement de agent. De exemplu, „bărbatul a fost arestat de polițiști” sau „bărbatul a fost arestat de către polițiști”.

Ambele variante sunt corecte chiar dacă „de către” se folosește mai des. „De” și „de către” sunt sinonime când introduc un complement de agent. 

Este însă o diferență importantă între cele două prepoziții, „de către” introduce clar un complement de agent și nu are alte sensuri dar „de” e o prepoziție cu foarte multe sensuri, arată tipul, provenineța, apartenența sau finalitatea: „casă de lemn”, „telemea de sibiu”, „mașină de cusut”.

„De către” în schimb arată doar autorul acțiunii suferite de subiect iar vorbitorii simt această nevoie de precizie.  

Așadar „de” și „de către” sunt sinonime când introduc un complement de agent dar „de către” aduce o precizie mai mare și se folosește în special în contexte în care autorul acțiunii este o persoană sau o instuituție. 

Când folosim „de” și când folosim „de către”

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close