Antena 3 CNN Actualitate Educație Pe cuvânt, cu Ana Iorga. Cum este corect să spunem ''mi-ar place'', sau ''mi-ar plăcea''

Pe cuvânt, cu Ana Iorga. Cum este corect să spunem ''mi-ar place'', sau ''mi-ar plăcea''

Pe cuvânt, cu Ana Iorga. Cum este corect să spunem ''mi-ar place'', sau ''mi-ar plăcea''
05 Oct 2018   •   11:32

Ana Iorga a vorbit la rubrica ''Pe cuvânt'' despre o tendinţă greşită în conjugarea verbelor. Aţi auzit cu siguranţă pe cineva spunând ''Mi-ar place să văd mai multe filme, sau să citesc mai multe cărţi''. E o formă destul de des întâlnită a verbului ''a plăcea'' şi aproape că sună firesc, dacă nu ar fi greşită. Nu e corect să spunem ''mi-ar place''. Uitaţi chiar acum de această formă. Varianta corectă este: ''Mi-ar plăcea să văd mai multe filme''.

Forma corectă de condiţional optativ este alcătuită din auxiliar şi infinitivul verbului, infinitiv care este ''a plăcea'', ''nu a place''. Astfel, varianta corectă este

''Mie mi-ar plăcea'', nu ''Mie mi-ar place''.

Există o tendinţă foarte puternică a verbelor de conjugarea a doua, adică terminate în ''ea'', de a trece la conjugarea a treia, terminată în ''e''.

Verbe cum sunt: ''a apărea'', ''a dispărea'', ''a părea'', ''a plăcea'', sau ''a scădea''. ''

''Romanul va apare anul viitor'', sau, ''Preţurile vor scade'', sunt forme greşite.

''Greşim aceste verbe pentru că ne păcălesc asemănările în flexiunea celor două clase, dar nu e singura cauză, ci pentru că verbele terminate în ea reprezintă o clasă foarte mică în limba română. Avem în jur de 20 de verbe la conjugarea a doua, de aceea e oarecum explicabilă tendinţa lor de trecere către o clasă mai puternică şi mai numeroase de verbe'', a explicat Ana Iorga.

×
Parteneri
Harta voturilor din Bucureşti. Cât "teren" controlează candidaţii
x close