Antena 3 CNN Actualitate Educație Când și unde punem virgulă. Pe cuvânt, cu Ana Iorga

Când și unde punem virgulă. Pe cuvânt, cu Ana Iorga

Ana Iorga a explicat, în cadrul rubricii "Pe cuvânt", de luni, cum se folosește corect virgula.

Când și unde punem virgulă. Pe cuvânt, cu Ana Iorga
Sursa foto: Antena 3
de Redacția Antena 3 CNN    |    17 Mai 2021   •   12:21

"Cine râde la urmă râde mai bine". Cu virgulă sau fără virgulă? Adică: "Cine râde la urmă, râde mai bine". "Cine vrea să-nvețe, învață". Sau fără virgulă? E una dintre cele mai interesante capcane si veti vedea de ce.

În toate aceste exemplu, modul în care rostesc, pauzele pe care le fac mi-ar putea indica necesitatea unei virgule: "Cine râde la urmă, râde mai bine". "Cine răspunde primul, câștigă". "Cine vrea să învețe, învață."

Stim din scoală că virgula ca semn grafic marchează o pauză în vorbire. Altfel spus, unde fac o pauză în discursul oral, acolo în scris pot pune o virgulă ca să marchez această intonație în rostire.

Nu întotdeauna o pauză în vorbire poate fi marcată prin virgulă. Există și excepții 

Ne amintim încă o regulă pe care o știm tot din școală: între subiect și predicat nu se pune virgulă. Aici avem o situație clasică de propoziție subiectivă și regentă. Adică situația subiect - predicat, dar la nivelul frazei.

Prin urmare, n-ar trebui să punem virgulă în astfel de contexte. E că și cum ai pune virgulă între subiect și predicat. "Cine râde la urmă, râde mai bine" e că și cum ai spune "El râde mai bine" și ai pune virgulă între el și râde.

Deci toate aceste exemple trebuie scrise fără virgulă. Chiar dacă simțiți să faceți pauză acolo în rostire, să întonați într-un anume fel. 

Subiectiva nu se separă prin virgulă de regentă, decât dacă situația impune o dezambiguizare. Dar cum aici nu e cazul, nu punem virgulă. Deci această regulă sintactică bate rolul virgulei de a marca o pauză în rostire.

E valabil și pentru alte exemple de subiective: 

Ceea ce voiam să spun a fost spus deja. 

Ce ai visat s-a împlinit. Și aici am fi poate tentați să punem virgulă după subiectivă: după spun sau după visat. Că facem o pauză. Dar atenție, "Ceea ce voiam să spun" și "Ce ai visat" sunt tot subiective și nu punem virgulă.

Dar dacă spun: "Cine râde la urmă, acela râde mai bine." Acum pot pune virgulă înainte de acela care este subiectul regenței, explică subordonată și o rezumă. La fel: "Cine răspunde primul, acela câștigă". "Cine vrea să învețe, acela învață."

Cu sau făra virgula?

Cine râde la urmă, râde mai bine.

Cine răspunde primul, câștigă.

Cine vrea să învețe, învață.

Nerecomandat

Cine râde la urmă, râde mai bine.

Cine răspunde primul, câștigă.

Cine vrea să învețe, învață.

Corect

Cine râde la urmă râde mai bine.

Cine răspunde primul câștigă.

Cine vrea să învețe învață.

Ceea ce voiam să spun a fost spus deja.

Ce ai visat s-a împlinit.

Cine râde la urmă râde mai bine.

Cine râde la urmă, acela râde mai bine.

×
Subiecte în articol: Pe cuvant cu Ana Iorga
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close