Antena 3 CNN Actualitate Educație Pe cuvânt, cu Ana Iorga. Cum sunt folosesc românii cuvintele din limba engleză care transmit starea de bine

Pe cuvânt, cu Ana Iorga. Cum sunt folosesc românii cuvintele din limba engleză care transmit starea de bine

1 minut de citit Publicat la 11:24 04 Iul 2018 Modificat la 11:24 04 Iul 2018
Pe cuvânt, cu Ana Iorga. Cum sunt folosesc românii cuvintele din limba engleză care transmit starea de bine

Trăim într-o lume agitată, vorbim mult despre stres, oboseală, lipsă de motivaţie şi depresie. Pentru a le combate, lumea modernă a inventat o mulţime remedii. Avem o întreagă industrie care ne promite starea de bine. Am preluat în română concepte şi cuvinte din engleză, care toate exprimă, într-un fel sau altul, acest scop suprem, starea de bine. Românul nu mai vorbeşte de o plimbare în parc, de relaxare, de sport. 

Ana Iorga a prezentat la rubrica „Pe cuvânt”, o serie de cuvinte preluate din limba engleză, pe care românii le folosesc altfel în anumite contexte.

Spre exemplu,'fitness'', ''wellness'' ''mindfullness'' sunt cuvinte care definesc acea armonie pe care o căutăm toţi. Au intrat în română cu grade diferite de adaptare. Uneori sunt adecvate şi nu deranjează. Alteori, folosirea lor excesivă este nepotrivită.

Cuvântul ''wellness'' se bucură de o mare simpatie şi găsim diverse sintagme precum, tabără de ''wellness sau trenduri în domeniul wellness-ului''.

Wellness înseamnă stare de bine în sens larg şi se referă la toate practicile pe care le avem la dispoziţie, pentru a obţine starea de bine, la nivel psihic şi fizic.

Cuvântul cel mai bine adaptat din această serie este ''fitness''. Este şi ce mai vechi în română. În engleză se referă la starea de sănătate şi tonifiere fizică, iar în română se referă doar la exerciţiile fizice, făcute în general la sală, pentru a obţine o formă fizică bună.

Poate cel mai nou termen din această serie este ''mindfulness''. Se referă la tehnicile de meditaţie care te ajută să obţii o anumită stare mentală, să te concetrezi asupra prezentului, să îţi accepţi gândurile şi sentimentele. Scopul este acelaşi, o stare generală de bine.

×
Parteneri
x close