Antena 3 CNN Actualitate Educație Pe cuvânt, cu Ana Iorga. Ce origine au, de fapt, bucatele românești

Pe cuvânt, cu Ana Iorga. Ce origine au, de fapt, bucatele românești

<1 minut de citit Publicat la 12:35 27 Dec 2017 Modificat la 12:35 27 Dec 2017
Pe cuvânt, cu Ana Iorga. Ce origine au, de fapt, bucatele românești

Ana Iorga a vorbit în rubrica „Pe cuvânt” despre bucatele românești și despre etimologia cuvintelor care le denumesc.

„Sarmale” - termenul vine din limba turcă și a fost atestat prima dată în România în anul 1917.

Cuvântul are mai multe sinonime, în diferite părți ale țării: gălușcă, puică, perișoară sau purcel. Toate denumirile sunt inspirate din forma sarmalei.

„Piftie” - termenul vine de la greci sau bulgari, iar la origine ar fi un cuvânt persan.

Cuvântul are sinonime precum: cocioane, răcituri, cotorici.

„Cozonac” - cuvântul a fost înregistrat în limba română, la sfârșitul secolului al XIX-lea și vine din greacă, de la un cuvânt care înseamnă păpușă.

 

×
TOP articole
x close