Antena 3 CNN Actualitate Educație Pe cuvânt, cu Ana Iorga: Despre cratima din formele verbale

Pe cuvânt, cu Ana Iorga: Despre cratima din formele verbale

Pe cuvânt, cu Ana Iorga: Despre cratima din formele verbale
10 Aug 2018   •   11:06

Ana Iorga a vorbit în rubrica „Pe cuvânt” despre cratima din formele verbale la diverse moduri și timpuri, pentru a separa verbul de un pronume.

Acum toată lumea cred că ştie că trebuie să scriem cu cratimă: „ţi-am dat, mi-au spus, a-ţi face o casă". Problema mai mare e când avem forme verbale care se scriu corect fără cratimă, iar noi punem cratimă. Chiar dacă vi se pare elementar, să ştiţi că mulţi dintre noi au încă astfel de ezitări. Aşa că astăzi le risipim împreună.

La un îndemn de tipul: „Colegi, spuneţi ce vreţi!", e greşit să scriem spuneţi cu cratimă! „Spuneţi" aici este forma de persoana a doua plural a verbului „a spune". Deci scriem legat.

Aceeaşi greşeală este şi în aceste exemple: „Luaţi şi voi! Daţi mai departe! Lăsaţi, că nu e grav!"

Mai întâi, iată formele corecte. Scriem verbul fără cratimă în aceste exemple: „Luaţi şi voi! Daţi mai departe! Lăsaţi, că nu e grav!"

Acum să vedem care este diferenţa dintre formele cu cratimă şi cele fără cratimă şi de ce greşim. Cratima asta nefericită apare aici pentru că unii confundă desinenţa -ţi care marchează persoana a 2-a plural a verbului cu forma neaccentuată de dativ a pronumelui de persoana a 2-a singular, care e tot -ţi. De exemplu, una e „Puneţi cratimă, copii!", alta e „Pune-ţi fularul!".

La fel, şi acestea sunt construcţii cu totul diferite: „Scrieţi cum vreţi!" şi „Scrie-ţi numele, Mihai!". În primul exemplu avem doar un verb, format din radical şi desinenţa -ţi de persoana a 2-a plural. În al doilea exemplu avem o secvenţă formată dintr-un verb la persoana a 2-a singular şi un pronume cu formă neaccentuată, ţi. De ce greşesc unii? Pentru că au impresia că acel -ţi este pronume, nu îşi dau seama că face parte din forma verbului. Ni se spune atât de mult în şcoală să punem cratima unde trebuie, încât teama de a rata o cratimă e mai mare decât teama de a pune cratime în plus, acolo unde nu este cazul.

Mai apar şi alte forme greşite care se formează tot în jurul acestui -ţi. Unii scriu cu cratimă "aţi făcut", de exemplu. Or, aici nu avem de ce să punem cratimă: „-ţi" nu este un pronume aici, este parte din forma verbală, este auxiliarul de la verbul a avea cu care se formează aici forma de perfect compus. Eu am făcut, voi aţi făcut.

Mai multe ne explică Ana Iorga în rubrica „Pe cuvânt”.

×
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close