Antena 3 CNN Actualitate Educație Pe cuvânt, cu Ana Iorga: Fără virgulă între subiect și predicat

Pe cuvânt, cu Ana Iorga: Fără virgulă între subiect și predicat

Pe cuvânt, cu Ana Iorga: Fără virgulă între subiect și predicat
de M.Z.    |    11 Mai 2017   •   13:21

Ana Iorga a recapitulat joi, la rubrica Pe cuvânt, de la Antena 3, o regulă importantă de punctuaţie: nu punem virgulă între subiect şi predicat. Pe cât e de simplă regula, pe atât de des e încălcată.

„Atacatorul, a fost prins". Nu punem niciodată virgulă între subiect şi predicat. Aceasta este un enunţ foarte scurt în care pericolul de a greşi este ceva mai mic.

Însă priviţi acest enunţ. ”Atacatorul de 30 de ani din Istanbul, a fost prins." Când extindem grupul subiectului, pericolul de a pune virgula greşită creşte. Pentru că avem tendinţa de a segmenta enunţul, să spunem uite, până aici a fost subiectul, sau pentru că vrem să marcăm o pauză. Nu este corect să punem virgulă acolo. 

 Varianta corectă a acestui exemplu este aceasta, fără virgulă între subiect şi predicat. Atenţie însă: dacă subiectul nostru este explicat printr-o apoziţie, izolată printr-o pereche de virgule, atunci avem un exemplu corect. „Atacatorul din Istanbul, căutat câteva luni de poliţişti, a fost prins." La prima vedere, avem aici virgulă între subiect şi predicat. În realitate, avem o pereche de virgule care separă apoziţia, ceea ce este perfect normal.

Dar dacă subiectul este de fapt o propoziţie subiectivă? Lucrurile se complică, dar regula noastră rămâne aceeaşi. Nu punem virgulă între subiect şi predicat şi nici între propoziţia rubiectivă şi regenta ei. „Ceea ce s-a spus în spaţiul public, nu este adevărat". Este greşit să punem acea virgulă după subiectivă.

Varianta corectă este aceasta, fără virgulă. „Ceea ce s-a spus în spaţiul public" este subiectivă, e ca un subiect, dar la nivel de frază, deci nu o putem despărţi prin virgulă de regenta ei. 

În acest tip de exemple, greşim adesea. „Cine nu vrea, nu vine." Este tot o subiectivă separată prin virgulă de regenta ei. Oricât de mare ar fi tentaţia de a pune virgulă, să ne abţinem. „Cine nu vrea nu vine." scriem fără virgulă.

Iată cum poate deveni corect cu virgulă un astfel de exemplu. Dacă spun: „Cine nu vrea, acela nu vine.", pun virgulă după subiectivă. Pentru că ea este reluată prin pronumele „acela", deci nu mai avem situaţia clasică. 

×
Subiecte în articol: Pe cuvant Pe cuvant cu Ana Iorga
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close