Antena 3 CNN Actualitate Educație Pe cuvânt, cu Ana Iorga: Formele corecte ale substantivelor „pulover” și „maiou”

Pe cuvânt, cu Ana Iorga: Formele corecte ale substantivelor „pulover” și „maiou”

Pe cuvânt, cu Ana Iorga: Formele corecte ale substantivelor „pulover” și  „maiou”
30 Iul 2018   •   11:19

Ana Iorga a vorbit în rubrica pe cuvânt despre formele corecte ale substantivelor „pulover” și  „maiou”.

Avem o vară capricioasă, ba e cald, ba e frig, nici nu mai ştii cum să te îmbraci. De la o zi la alta treci de la maiou la pulover. Pulover sau pulovăr? Sau poate plover sau plovăr? Maiou sau maieu? Evident că nu urma să vă vorbesc despre vreme, ajung tot la ce mă interesează pe mine. Forma cuvintelor. Să vedem cum folosim corect numele acestor haine extrem de populare.

Începem cu puloverul. Am zis "pulover". Pentru că aceasta este forma corectă. Cuvântul a intrat în română din franceză şi din engleză, ne spun dicţionarele noastre. Sigur că la origine termenul e englezesc. Pull-over înseamnă a trage pe deasupra, adică a îmbrăca un articol vestimentar peste cap. În anii 30, în presa de la noi, se cria chiar ca în engleză. Apoi am adaptat grafia la forma: "pulover".

Dacă ne uităm DOOM, constatăm că pronunţia corespunde grafiei. Scriem pulover, pronunţăm pulover, nu pulovăr, ca în engleză.

Ce este cu formele "plover" şi "plovăr", în care practic am elidat o vocală? Rodica Zafiu aduce o posibilă explicaţie: în limba vorbită, românii au simţit o oarecare sonoritate vulgară în prima parte a cuvântului, aşa că au făcut totul să o evite.

Reţinem, forma corectă este pulover, cu pluralul pulovere.

Ajungem la maiou şi maieu. Ei bine, varianta corectă este: maiou. Cuvântul vine din franceză, de la "maillot". Haină subţire şi mulată care acoperă partea de sus a corpului, aşa definesc francezii maioul. Au şi compuse: maillot de corps, bluză de corp, sau maillot de bain, costum de baie. Maillot în franceză mai înseamnă şi scutec sau bucată de pânză cu care sunt înfăşaţi nou-născuţii.

Forma corectă este, vă spuneam, "maiou". Observaţi că este una foarte apropiată de pronunţarea din franceză. Aşadar, avem în română maiou, maiouri ca forme corecte.

Acestea au fost problemele vestimentare de azi. Ezităm întotdeauna la aceste cuvinte străine intrate în română acum foarte multă vreme. De aceea e bine să consultăm DOOMul pentru forma corectă.

 

 

×
Subiecte în articol: Ana Iorga Pe cuvant
Parteneri
Hidroelectrica anunţă perioada în care românii pot transmite indexul în aprilie
x close