Antena 3 CNN Actualitate Educație Proverbe de sezon despre vin şi semnificaţiile lor | Pe cuvânt, cu Ana Iorga

Proverbe de sezon despre vin şi semnificaţiile lor | Pe cuvânt, cu Ana Iorga

Azi ne desfătăm cu nişte proverbe de sezon. Se culege via şi se pregătesc strugurii pentru vin, aşa că eu găsesc că e mai mult decît oportun să vorbim despre vin.

Proverbe de sezon despre vin şi semnificaţiile lor | Pe cuvânt, cu Ana Iorga
de Redacția Antena 3 CNN    |    20 Sep 2018   •   11:34

Bine, eu cred că e oportun să vorbeşti despre vin în fiecare zi şi nu doar să vorbeşti, ci să şi guşti cîte puţin, dar asta ar fi cu totul altă discuţie şi în orice caz, nu pentru această oră. Să vedem cele mai simpatice proverbe despre vin, ale noastre sau ale altora.

„In vino veritas". E cea mai cunoscută expresie despre vin şi are peste 2 mii de ani. „În vin este adevărul!" Se spune că-i aparţine lui Alceu, un poet grec care a trăit cu 6 veacuri înaintea erei noastre. În epoca lui, celor bănuiţi de fapte ilegale sau imorale, li se turnau vinuri tari în amfore mari de lut. Spre a-i îmbăta şi a scoate de la ei adevărul. Proverbul spune simplu un adevăr de cînd lumea: omul, la băutură, devine expansiv, vorbăreţ şi sincer. Dezvălui taine , intimităţi şi ascunzişuri pe care le ţine pentru el atunci cînd e treaz. Un proverb latinesc care s-a păstrat ca atare în multe limbi, dovadă că spune un mare adevăr.

×
Parteneri
Directorul ANM anunță prognoza meteo în România. În unele zone va ninge
x close