Antena 3 CNN Actualitate Educație Pe cuvânt, cu Ana Iorga. Răspunsuri pentru telespectatori

Pe cuvânt, cu Ana Iorga. Răspunsuri pentru telespectatori

Georgiana Adam
1 minut de citit Publicat la 14:50 29 Noi 2021 Modificat la 14:51 29 Noi 2021
Untitled

Elena Roşu mă întreabă: Cum spunem corect? "Portofoliul de clienţi ai Băncii" sau "portofoliul de clienți al Băncii"? Cu cine facem acordul lui "al".  E o dificultate frecventă de acord. Depinde care e regentul. Ce vrem, să spunem de fapt: clienţii băncii sau portofoliul care-i include este al băncii.

Nu este greşită niciuna dintre cele două variante.

Depinde ce vrem sa zicem: "portofoliul de clienţi" al bancii - portofoliul de clienti este al băncii, aşa că facem acordul cu portofoliul. Sau: portofoliul de "clienţi ai bancii" - am un portofoliu alcatuit din clienţii bancii. Deci aici clienţii sunt ai băncii, nu portofoliul. 

Victor mă întreabă cum cum folosim numele de funcţii la feminin: director sau directoare, preşedinte sau preşedintă?

E simplu, atunci când numele de funcţie are variantă de feminin în DOOM, trebuie să o folosim. Multă lume se fereşte de feminin, pentru că pare mai elegant să spui doamna director sau doamna profesor. Nu e. Directoare, profesoară şi presedintă există în română, deci să folosim femininul.

 Tot Victor îmi scrie: Ar fi util să vorbeşti şi despre cacofoniile mai puţin cunoscute: şansa sa, să mergem la Laura. Da. Orice alăturare dezagreabilă de sunete este o cacofonie, nu doar "să facă cadouri". Ci şi: trimişi şi lăsaţi acolo, numărase secundele, Azi a zis că vine. Sigur ca nu sună bine, dar nici nu trebuie să fim speriaţi de orice alăturare de sunete aşa, nu le putem evita chiar pe toate, mai ales când vorbim liber şi nu avem prea mult timp de gândire. Adica mai spui "pe perete". Nu ai cum să eviţi şi nu e o castastrofă. 

Trebuie să avem grijă să sune bine, dar nu să fim exasperaţi de asta şi extrem de atenţi, pentru că nu e o greşeală mare.

 

×
x close