Antena 3 CNN Actualitate Educație Pe cuvânt, cu Ana Iorga. Top zece greşeli de pronunţare şi de accentuare

Pe cuvânt, cu Ana Iorga. Top zece greşeli de pronunţare şi de accentuare

Pe cuvânt, cu Ana Iorga. Top zece greşeli de pronunţare şi de accentuare
21 Sep 2017   •   11:01

Azi facem topul celor mai enervante greşeli de pronunţare şi de accentuare. Nu s-a schimbat foarte mult în ultimii ani acest top. Mereu aceleaşi şi aceleaşi vorbe ne dau de furcă. Avem zece cuvinte, iar acum facem testul!

”ECSACT” este pe locul întâi în topul pronunţărilor greşite. Corect este ”EGZACT”, cu gz. Întocmai ca ”EGZAMEN”, şi nu ”ECSAMEN”. Şi îi transmitem pe această cale şi domnului ministru Liviu Pop că se pronunţă „augziliare", nu „aucsiliare". La cât a repetat acest cuvânt în ultimele zile, cred că profesorii de română au făcut deja alergie. 

Pe locul al doilea, „repercuRsiune". În loc de „repercusiune". Dacă încă mai rostiţi acest cuvânt cu R intercalat, opriţi-vă! ”Repercu-siune” este varianta corectă.  

Multă lume merge la SERVICI în loc de SERVICIU. De aceea „servici" ocupă un bine meritat loc 3 în topul pronunţiilor anapoda.

La fel, mulţi ”COMPLECTEAZĂ” sau dau un răspuns ”COMPLECT”. În niciun caz „complect", corect este să spun „complet". Şi „a completa", nu „a complecta".  

Pe locul al cincilea, numeralele pronunţate greşit. Mulţi scriu şi spun „şaptisprezece şi optisprezece". Corect este fără acel i: şaptesprezece şi optsprezece.

Urmează în clasament cele mai frecvente greşeli de accentuare. Pe locul al şaptelea, „preVEdere". Spunem „a vedea", derivatul este „a preveDEA", iar substantivul trebuie să fie accentuat la fel, „preveDEre", nu „preVEdere". 

Tot greşit este accentuat adesea substantivul „caracTER". Accentuarea pe A, „caRActer", este greşită. 

Pe locul 8: „SIMbol". De ce aşa? Substantivul vine din franceză şi se accentuează corect pe ultima silabă, ca în limba de origine: „simBOL".

Pe locul 9: accentuarea greşită a numelor proprii derivate din substantive comune. RotaRIU şi CiubotaRIU sunt accentuate greşit pe ultima silabă. Vin de la nume de meserii, rotar şi ciobotar, ambele accentuate pe A. Deci corect, de la rotar, este RoTAriu, iar de ciubotar este CiuboTAriu. Legătura cu substantivul comun s-a pierdut şi multă lume crede că aceste nume autentic româneşti sună mai elegant accentuate pe ultima silabă.

Ultimul pe listă: banalul sprei. Pe care îl pronunţăm în fel şi chip: sprai, şprai sau cel mai des şprei. Ei bine, sprei este varianta corectă.

 

×
Subiecte în articol: Pe cuvant Pe cuvant cu Ana Iorga
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close