Antena 3 CNN Actualitate Educație Revoluție în învățământul din România. Elevii ar putea sta mai puține ore la școală | Prevederile proiectului "Statutul elevului"

Revoluție în învățământul din România. Elevii ar putea sta mai puține ore la școală | Prevederile proiectului "Statutul elevului"

Proiectul "Statutul Elevului" ar putea aduce modificări semnificative în ceea ce privește timpul petrecut de elevi la școală, marcând o schimbare semnificativă în sistemul educațional actual.

Revoluție în învățământul din România. Elevii ar putea sta mai puține ore la școală | Prevederile proiectului "Statutul elevului"
Sursa foto: Getty Images I Nikada
de Redacția Antena 3 CNN    |    01 Feb 2024   •   19:00

Statutul elevului a fost modificat de Ministerul Educației în 2023 cu câteva reglementări în special la clasele primare.

Statutul elevului, varianta 2023, a fost aprobat prin ordinul de ministru nr. 3.797 din 8 martie 2023 și a fost publicat abia 14 zile mai târziu.

Ministerul Educației urmează să vină cu propriu proiect de Statul al Elevului.

Pe 28 decembrie 2023, Consiliul Național al Elevilor a venit cu propriile propuneri pentru modificarea statutului elevului, printre care curriculumul la decizia elevului din oferta școlii, dreptul la produse de igienă în școli, consiliere pentru elevii exmatriculați.

Citește și: Internshipuri pentru elevii care nu știu încă ce meserie să urmeze | Tinerii au aflat pașii spre o carieră de succes în stomatologie

Statutul elevului în 2024

Mai multe asociații ale elevilor au propus în proiectul ce vizează noul Statut al elevului, ca elevii de gimnaziu să nu petreacă mai mult de 5 ore pe zi la școală, și cei de liceu, cel mult 6 ore.

Documentul a fost depus, joi, 1 februarie, la registratura Ministerului Educației.

De remarcat, multe dintre solicitările elevilor sunt deja într-un ordin de ministru din 2020 sau în legea Educației, dar nu sunt aplicate.

Proiectul a fost realizat de reprezentanții Asociației Elevilor din Constanța, Asociației Elevilor din București-Ilfov și Asociației Vâlcene a Elevilor, împreună cu specialiști ai Organizației Salvați Copiii România, după consultări și dezbateri cu peste o mie de elevi din țară.

În proiectul privind modificări în statutul elevului, redactat de mai multe asociații ale elevilor din Constanța, București-Ilfov și Vâlcea, se cere ca elevii de clasele primare să învețe cel mult 4 ore pe zi, cei de gimnaziu cel mult 5 ore pe zi iar cei de liceu, nu mai mult de 6 ore zilnic, potrivit Edupedu.

Art. 23 alin 2. În orarul școlar, numărul zilnic de ore de activitate nu trebuie să depășească următoarele limite:

a) pentru învățământul primar: 4 ore pe zi;

b) pentru învățământul gimnazial: 5 ore pe zi;

c) pentru învățământul liceal și tehnologic: 6 ore pe zi.

În prezent, doar elevii din învățământul primar au reglementate cele 4 ore de cursuri pe zi.

În actualul statul al elevului, la art. 7, litera q, nu se precizează pe niveluri de învățământ care ar trebui să fie numărul maxim de ore petrecute la școală.

De remarcat, multe dintre solicitările elevilor sunt deja într-un ordin de ministru din 2020 sau în legea Educației, dar nu sunt aplicate.

De exemplu, proiectul de statut mai cere și interzicerea ca două ore consecutive ale aceluiași obiect de studiu să fie puse una după alta în orar.

De exemplu, două ore de română sau matematică, așa cum se practică în prezent, atât la clasele primare cât și la gimnaziu și liceu.

De asemenea, elevii mai cer:

  • Activitatea de scriere să nu se desfășoare la clasa pregătitoare și clasele I-II la prima oră
  • Orele de desen, mai ales de desen tehnic, să se efectueze în perioadele de timp în care elevii beneficiază de iluminatul natural.
  • Evaluările planificate nu se pot stabili în două zile școlare consecutive și nici două evaluări în aceeași zi.
  • Orele de educație fizică nu se efectuează în prima oră a turei de după-amiază.
  • Evaluările planificate nu se pot stabili în două zile școlare consecutive și nici două evaluări în aceeași zi.

Alte prevederi legate de orar care sunt prevăzute și în actuala lege a Educației:

  1. Orarul zilnic nu va cuprinde pauze între orele de curs mai mari de 20 de minute.

  2. Cursurile pentru elevii din clasa pregătitoare și din clasele I și a II-a nu vor începe înainte de ora 8.00 și nu se vor termina mai târziu de ora 14.00. Pentru restul claselor, programul elevilor începe după ora 8:00 și nu depășește ora 19:00.
  3. În învățământul primar, ora de curs este de 45 de minute, cu o pauză de 15 minute după fiecare oră și o pauză de 20 de minute după cea de-a doua oră de curs. În situațiile în care clasele din învățământul primar funcționează împreună cu alte clase din nivelurile superioare de învățământ, ora de curs este de 50 de minute, iar în ultimele 5 minute se organizează activități de tip recreativ.
  4. Pentru clasele din învățământul gimnazial, liceal și postliceal, ora de curs este de 50 de minute, cu o pauză de 10 minute după fiecare oră. După a treia oră de curs se poate stabili o pauză de 15-20 de minute.
  5. În învățământul special, durata orei de curs și a activităților de terapii specifice este de 45 de minute, cu o pauză de 15 minute după fiecare oră și o pauză de 30 de minute după cea de-a doua oră de curs.
×
Subiecte în articol: invatamant elevi statutul elevului
Parteneri
Fumul degajat de incendiul din Bucureşti este toxic! Precizările ISU şi ANM
x close