Antena 3 CNN Actualitate Educație Peste 67% din testele de salivă pozitive, raportate de elevi joia trecută, au fost fals-pozitive

Peste 67% din testele de salivă pozitive, raportate de elevi joia trecută, au fost fals-pozitive

Sorin Ion, secretarul de stat din Ministerul Educației, a anunţat că peste 67% din testele pozitive raportate de elevi joia trecută, 9 decembrie, au fost fals-pozitive.

Peste 67% din testele de salivă pozitive, raportate de elevi joia trecută, au fost fals-pozitive
Sursa foto: Antena 3
de Claudia Popovici    |    13 Dec 2021   •   16:57

Anunțul a fost făcut de secretarul de stat din Ministerul Educației, Sorin Ion care a răspuns unei solicitări a jurnaliștilor acreditați pe lângă instituție.

Acesta a menționat că din cele 70 de teste RT-PCR care au fost făcute ca urmare a pozitivării testelor de salivă, 47 au ieșit negative, notează Edupedu.ro.

„La testarea de joi au fost raportate 85 de teste de salivă pozitive. Dintre acestea, 23 au fost confirmate RT-PCR, 47 au fost infirmate, iar pentru 15 nu avem răspuns încă”, a spus Sorin Ion.

Alexandru Rafila: ”Rata testelor de salivă fals pozitive este surprinzător de mare”

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a apreciat miercuri, 8 decembrie, că rata testelor de salivă fals pozitive este "surprinzător de mare", dar a adăugat că acest lucru ar putea fi determinat de faptul că oamenii nu sunt obişnuiţi să lucreze cu ele.

„Pentru mine surprinzător de mare este rata de teste fals pozitive. Testele fals negative, acolo înţeleg, dar pentru testele fals pozitive nu prea înţeleg. Cred că mai sunt încă probleme în obişnuinţa de a lucra cu aceste teste şi chiar de a le interpreta. Ele au un interval, de exemplu, de citire a rezultatului între 15 şi 30 de minute. Vă dau un exemplu concret: dacă depăşeşti intervalul de 30 de minute şi apare linia aceea, el de fapt nu este un test pozitiv, dar poate că părinţii încă nu ştiu. Sunt lucruri care mai trebuie studiate. Oricum, faptul că totuşi am găsit nişte persoane pozitive, nişte copii pozitivi, înseamnă 16 copii care nu au mai transmis boala colegilor lor şi lucrul ăsta este foarte important”, a transmis Alexandru Rafila.

Testarea elevilor, responsabilitatea părinților

Autoritățile din educație au pasat responsabilitatea testării elevilor către părinți. Majoritatea școlilor au optat ca testarea să fie făcută acasă, de părinți, de două ori pe săptămână.

În cazul în care testele sunt pozitive, părinţii sunt nevoiți să anunțe şcoala şi medicul de familie pentru testarea PCR. Unitățile de învăţământ vor avea primele rezultate ale testelor de salivă luni dimineaţă.

Rezultatele testelor non-invazive nu sunt recunoscute de Direcțiile de Sănătate Publică , de fiecare dată este nevoie de o confirmare a infecției printr-un test antigen sau unul RT-PCR.

×
Parteneri
Elena Mateescu anunță o nouă schimbare a vremii, de Florii
x close