Antena 3 CNN Actualitate Educație Zeci de nereguli găsite în urma unui control al Ministerului Educației la ARACIP București - DOCUMENT

Zeci de nereguli găsite în urma unui control al Ministerului Educației la ARACIP București - DOCUMENT

Corpul de Control al Ministerului Educației a descoperit zeci de nereguli la Agenția română de asigurare a calității în învățământul preuniversitar (ARACIP) București, în urma unei ample inspecții. De la hotărâri emise cu încălcarea legii, la persoane angajate care nu au trecut prin instituție.

 Zeci de nereguli găsite în urma unui control al Ministerului Educației la ARACIP București - DOCUMENT
Sursa foto: Getty Images
de Viorel Aydan Cioroi    |    03 Aug 2021   •   22:20

Ministerul Educației a fost sesizat de mai multe unități de învățământ preuniversitar cu privire la existența unor încălcări ale prevederilor legale de către ARACIP, astfel că a dispus un control care a avut loc în perioada 12 - 20 iulie 2021.

Corpul de Control al Ministerului Educației a descoperit o serie de hotărâri emise cu încălcarea legii, prin depășirea de competenței dar și nereguli cu privire la stabilirea taxelor de autorizare și acreditare.

S-a mai descoperit și o persoană angajată care nu ar fi trecut prin instituție de o perioadă îndelungată, deși primea salariu în fiecare lună, nu desfășura activități în instituție. Conducerea ARACIP nu a putut să probeze activitatea acelei persoane în instituție.

Corpul de control arată că la nivelul ARACIP, comunicarea este defectuoasă între instituție și furnizorii de educație, funcționarea acestora fiind grav afectată.

Hotărâri ilegale ale BEX ARACIP

Mai multe hotărâri ale BEX ARACIP au fost emise cu încălcarea prevederilor legale în vigoare și cu depășirea competențelor legale.

”Analizând activitatea BEX sub aspectul emiterii hotărârilor, au fost depistate mai multe Hotărâri cu putere decizională, toate emise în condiții de nelegalitate”, arată Ministerul Educației.

ARACIP, reclamant și pârât, în același proces

Corpul de control a identificat mai multe situații în care regimul juridic ar fi fost încălcat, din perspectiva conflictului de interese, existând mai multe dosare juridice în care ARACIP are dublă calitate.

Una dintre calități este de reclamant, ca persoană fizică, iar cealaltă este de pârât, ca reprezentant al instituției.

„ARACIP, în calitatea sa de angajator, a fost chemată în instanță de către proprii angajați, printre care se numără conducerea instituției și consilierul juridic al acesteia.

S-au creat astfel premisele unui vid decizional cu privire la asigurarea conformă a reprezentării în instanță. De menționat este faptul că aceștia nu au întreprins nicio diligență pentru apărarea ARACIP în fața instanțelor judecătorești, într-un dosar în care aveau calitatea de reclamanți. 

Mai mult decât atât, au acționat în numele instituției ale cărei interese aveau obligația să le apere, pentru a fi satisfăcut un interes personal pe care aceștia îl aveau”, conform raportului de control.

Nereguli la stabilirea taxelor de autorizare/acreditare

Specialiștii au identificat mai multe nereguli la stabilirea taxelor de autorizare/acreditare, după ce, cei de la ARACIP ar fi refuzat punerea la dispoziția echipei de control a documentelor solicitate.

S-a descoperit că evaluarea conducerii ARACIP a fost realizată de personalul din subordinea acesteia, fără nicio bază legală.

„Potrivit fișelor de evaluare prezentate, evaluarea președintelui ARACIP a fost realizată de către membrii BEX ARACIP, fără ca legiuitorul să confere acestei structuri atribuții în acest sens”, arată MEN

O neregulă flagrantă este și în privința cererii lui Șerban-Constantin Iosifescu, înregistrată la MEC la 7 aprilie 2020 de menținere în funcția de președinte al ARACIP pentru o perioadă de 3 ani peste vârsta standard de pensionare (10 mai 2020 - 9 mai 2023), care a fost aprobată în aceeași dată, fără a se emite, însă, Ordin de Ministru în acest sens.

Neregului la Registrul de intrări/ieșiri al ARACIP

S-au mai descoperit alte nereguli la Registrul de intrări/ieșiri al ARACIP, documente înregistrate fără indicativ numeric unic, date de înregistrare a actelor care intră în unitate fără ordine cronologică, documente înregistrate fără proveniență, locuri libere păstrate în registru fără a fi barate și multe altele.

Comisia de disciplină a Ministerului Educaței a fost sesizată, cu privire la managementul defectuos al conducerii ARACIP dar și cu privire la încălcarea prevederilor Regulamentul de Organizare și Funcționare al Corpului de Control din Ministerul Educației de către conducerea ARACIP.

Urmează să fie sesizată și ANI cu privire la posibila încălcare a regimului juridic al conflictelor de interese, de către președintele ARACIP, Constantin Iosifescu, de către vicepreședintele ARACIP, Constanța Mihăilă.

De asemenea, se va sesiza Parchetul de pe lângă Tribunalul București privind posibila încălcare a unor dispoziții cu caracter penal de către persoanele responsabile din cadrul ARACIP.

Raportul poate fi studiat aici

×
Parteneri
Ministrul Mediului explicaţii cu privire la praful saharian
x close