Antena 3 CNN Actualitate Elevii cer taxarea meditațiilor: "Tarifele aplicate acum sunt în afara legii"

Elevii cer taxarea meditațiilor: "Tarifele aplicate acum sunt în afara legii"

Consiliul Naţional al Elevilor solicită Ministerului Finanţelor, Ministerului Educaţiei, Ministerului Afacerilor Interne şi Ministerului Justiţiei să ia măsuri pentru fiscalizarea tuturor meditaţiilor şi sancţionarea contravenţională a cadrelor didactice care nu declară aceste surse suplimentare de venit.

Elevii cer taxarea meditațiilor: "Tarifele aplicate acum sunt în afara legii"
Sursa foto: Hepta
de Mia Lungu    |    11 Mar 2021   •   14:19

Rareș Voicu, președintele Consiliul Naţional al Elevilor a vorbit la Antena 3 despre aceasta solicitare.

"Este o propunere pe care noi am făcut-o pentru că, văzând ceea ce s-a întâmplat în ultimele luni, am constatat o creștere alarmantă a numărului de elevi care fac meditații. 

Există mai multe studii în acest sens. Cel mi recent este din luna decembrie a anului trecut, făcut de ministerul Educației. Care arată faptul că 47% dintre elevii de clasa VIII-a fac meditații și 42% dintre elevii de clasa a XII-a au astfel de pregătire suplimentară săptămânal." a precizat reprezentantul elevilor.

Consiliul Elevilor: Tarifele de meditații care sunt aplicate acum sunt în afara legii

Această industrie a meditațiilor ajunge să producă chiar și până la 300 de milioane de euro anual. Ori, dacă este să privim datele din 2019 de la ANAF vedem că din toți profesorii care fac meditații în România doar 4.135 au depus declarații și le sunt impozitate acele venituri.

Tot ce cerem noi este ca acest fenomen să treacă în legalitate în mod integral. Tarifele care sunt aplicate acum sunt în afară legii."

Din punct de vedere legal, conform art. 5, alin. (iv) din OMEN nr. 4831/2018, privind aprobarea codului-cadru de etică al personalului didactic din învăţământul preuniversitar, cadrele didactice au datoria de a interzice orice activităţi care generează corupţie, precum "meditaţiile contra cost cu beneficiarii direcţi ai educaţiei de la formaţiunile de studiu la care este încadrat" .

Din păcate, multe cadre didactice nu respectă această prevedere şi organizează meditaţii cu elevi de la clasă, fapt care generează un vădit conflict de interese. Având în vedere toate aceste date, putem afirma cu certitudine faptul că, în România, meditaţiile reprezintă o adevărată industrie care, de cele mai multe ori, nu este controlată.

Din acest motiv, Consiliul Naţional al Elevilor solicită Ministerului Finanţelor, Ministerului Educaţiei, Ministerului Afacerilor Interne şi Ministerului Justiţiei să ia toate măsurile care se impun pentru a garanta fiscalizarea tuturor meditaţiilor şi sancţionarea contravenţională a cadrelor didactice care nu declară aceste surse de venit

×
Subiecte în articol: meditatii elevii fiscalizare
Parteneri
Pensia pe care o va avea Klaus Iohannis după 42 de ani de muncă
x close