Antena 3 CNN Actualitate Emil Boc discută cu sindicaliştii despre modificarea Codului Muncii

Emil Boc discută cu sindicaliştii despre modificarea Codului Muncii

 Emil Boc discută cu sindicaliştii despre modificarea Codului Muncii
Sursa foto: Foto: Intact Images
02 Feb 2011   •   09:14

Sindicatele şi o parte dintre patronate se întâlnesc miercuri, cu premierul Emil Boc pentru a continua discutiile legate de modificarea Codului Muncii. Discuţia va fi axată pe acele pevederi legate de modul de aplicare a contractelor colective si disponibilizarile colective.

Până în prezent, Guverul a acceptat 17 propuneri formulate de partenerii sociali. Printre acestea se numără şi cea care vizează perioada de preaviz, de 20 de zile calendaristice pentru funcţiile de execuţie şi 30 de zile pentru cele de conducere, precum şi cea care se referă la perioada de stagiu pentru absolvenţi la angajare.

Sindicatele se tem că noile prevederi ale Codului Muncii permit angajatorilor să poată face concedieri mai uşor, dar şi să folosească angajaţi pe perioadă determinată. De asemenea, o altă prevedere a noului act le dă posibilitatea angajatorilor să reducă programul de muncă al angajaţilor, concomitent cu o scădere a salariilor, dacă situaţia firmei o cere.

Noul cod prevede că, dacă un angajat participă la o grevă, poate fi dat afară. De asemena, perioada de probă creşte, iar concediul de odihnă se poate lua cel mult 10 zile consecutiv.

Sindicaliştii sunt de părere că noul act normativ favorizează companiile străine, în defavoarea celor româneşti. Dacă nu li se rezolvă cererile, ei sunt decişi să apeleze la măsuri mai dure.

×
Subiecte în articol: Emil Boc sindicalisti codul muncii
Parteneri
Poșta Română, anunţ de ultimă oră despre distribuirea pensiilor în luna Mai
x close