Antena 3 CNN Actualitate Florin Cîțu vrea certificatul verde obligatoriu la locul de muncă: ”Este foarte important să treacă!”

Florin Cîțu vrea certificatul verde obligatoriu la locul de muncă: ”Este foarte important să treacă!”

Laura Dinu
3 minute de citit Publicat la 12:05 05 Noi 2021 Modificat la 12:07 05 Noi 2021
Florin Cîțu vrea certificatul verde obligatoriu la locul de muncă: ”Este foarte important să treacă!”
Sursa foto: hepta

”Certificatul verde este foarte important să treacă. Am încercat să aduc măsuri prin care să nu închidem economia. Această măsură este cea mai non-invazivă, dacă se poate spune așa, în contextul acestui val patru. 

O creștere a ratei de vaccinare va readuce fluxul în aceste companii, flux de clienți și vom putea trece peste această perioadă. Altfel, va fi complicat!”, a declarat Florin Cîțu. 

Ioana Mihăilă: ”Domnul preşedinte a spus că nu acceptă certificatul verde"

„La Ministerul Sănătăţii discuţiile le aveam şi cu premierul şi cu preşedintele, dar şi cu ceilalţi parteneri din coaliţie. Cu unele dintre măsurile propuse a dat semne că nu este de acord (n.r. – preşedintele Iohannis) sau a amânat anumite decizii, cum este introducerea acelor certificate sanitare. Ele au fost propuse încă din iulie de către Ministerul Sănătăţii atât în discuţiile din coaliţie, cât şi în discuţiile cu premierul, cât şi în discuţiile directe sau indirecte cu preşedintele - uneori discuţiile se desfăşurau cu consilierii prezidenţiali pe fiecare dintre domenii.

Atunci propunerea din coaliţie a fost pentru stimularea vaccinării pe de o parte,  aceste măsuri restrictive prin introducerea certificatului verde pentru anumite activităţi neesenţiale – propunerea era de a începe cu accesul la mall-uri în weekend, un domeniu restrâns de aplicare, iar în ceea ce priveşte măsurile de stimulare era vorba de bonurile de masă şi de loterie. Au fost acceptate încă de atunci cele două propuneri de stimulare – bonurile de masă şi loteria – dar nu a fost acceptat în acel moment certificatul verde. Domnul preşedinte a spus că nu acceptă certificatul verde", a declarat Ioana Mihăilă pentru DC News.

Consilier în Parlamentul European, despre certificatul verde: "Sunt convins că și România poate, trebuie doar să vrea!"

Marius Tudor a explicat cum a decis Parlamentul European să predea o lecție de bună practică privind folosirea certificatului verde de vaccinare, fără a discrimina o categorie de cetățeni.

Marius Tudor, consilier Parlamentul European, a menționat că „Parlamentul European a luat o decizie prin care arată, subtil, cu degetul către toate statele membre care își discriminează o parte din cetățeni și le arată cum se aplică regulamentul certificatului european digital COVID 19, ca la carte".

Mai exact, din 3 noiembrie, Parlamentul European va facilita libera intrare a tuturor deputaților, angajaților și vizitatorilor, inclusiv a jurnaliștilor, indiferent de alegerea acestora, vaccinați sau nevaccinați, în toate cele trei clădiri ale instituției, de la Bruxelles, Luxemburg și Strasbourg.

„ATENȚIE, decizia ține cont de specificul Parlamentului European, o instituție europeană care reunește deputați europeni și alți actori care călătoresc în și dinspre diferite state membre în mod regulat.

Măsura va permite deputaților europeni și angajaților revenirea la ședințele personale pentru activitățile parlamentare, garantând în același timp siguranța prin respectarea măsurilor de precauție în interiorul clădirii, cum ar fi culoarele de intrare, ieșire, număr maxim de 2 persoane în lifturi, dezinfectare etc", spune Marius Tudor, consilier Parlamentul European, pe pagina sa de socializare.

Marius Tudor explică cum se folosește certificatul verde de vaccinare, fără a discrimina o categorie de cetățeni:

„În acest context certificatul european digital este folosit strict în scopul pentru care a fost adoptat, acela de a permite cetățenilor care călătoresc din diferite state membre, să intre în clădirile Parlamentului European fără a fi nevoiți să prezinte un certificat sau o adeverință națională eliberată de statul ÎN care călătoresc, care să ateste fie vaccinarea, fie testarea, fie trecerea prin boală și, atenție, fără a impune vreo obligație pentru una din opțiunile atestării, așa cum se întâmpla în câteva state membre ca, de exemplu, Italia.

Și totuși, în plus, pentru a ajuta fiecare deputat, angajat, vizitator sau jurnalist, Parlamentul European, acceptă chiar și dovada pe hârtie a unui test negativ PCR efectuat în ultimele 48 de ore, punând la dispoziția deputaților și angajaților teste gratuite, abordare care, de exemplu, nu se întâmplă în România, deși există și această posibilitate.

Trebuie să știți că până acum o lună, accesul deplin în PE era restricționat, se recomanda munca în mediul online, în proporție de 80%, iar majoritatea deputaților intrau online pentru discursurile din sesiunile plenare sau din comisiile de specialitate.

Iată, Parlamentul European pune în practică regulamentul adoptat pe 14 Iunie 2021, arătând tuturor statelor membre cum se face, mai ales pentru a nu discrimina o categorie de cetățeni.

Sunt convins că și România poate, trebuie doar să vrea! Între timp vă îndemn să fiți buni, înțelegători și responsabili, indiferent de alegerea pe care o faceți, pentru că viața are prioritate înainte de toate", recomandă Marius Tudor, consilier Parlamentul European.

×
x close