Antena 3 CNN Actualitate Focar de rujeolă la o şcoală din Bucureşti. Medic: "Jumătate din secțiile de copii de la Matei Balş sunt pline de această boală contagioasă"

Focar de rujeolă la o şcoală din Bucureşti. Medic: "Jumătate din secțiile de copii de la Matei Balş sunt pline de această boală contagioasă"

Un focar de rujeolă a fost descoperit la o şcoală din Bucureşti, unde mai mulţi copii au fost diagnosticaţi cu această boală extrem de contagioasă.

de Milena Niță    |    09 Dec 2023   •   14:01

Este focar de rujeolă la o școală din sectorul 2, din Bucureşti. Boala a fost confirmată în cazul a patru copii din aceeași clasă.

Este primul focar de infecție declarat la o școală din Capitală. 

Patru copii au fost confirmați cu rujeolă. Este vorba despre copii din aceeași clasă. 

Se iau măsuri la nivelul școlii, însă este important de spus că sunt tot mai multe cazuri. 

Acesta este motivul pentru care marți, Ministerul Sănătății a declarat epidemie de rujeolă la nivel național și asta pentru că atunci fuseseră înregistrate aproximativ 2000 de cazuri în 29 de județe. 

A fost declarată epidemie de rujeolă, conform Ministerului Sănătății, pentru a face posibilă vaccinarea copiilor cu vârste cuprinse între nouă luni și 11 luni și, de asemenea, pentru a face posibilă vaccinarea care nu a fost realizată la anumite persoane și, de asemenea, o vaccinare completă pentru cei care au schema incompletă

Rujeola este o boală infecțioasă care se transmite cu ușurință, în special la persoanele nevaccinate și care uneori poate avea evoluții dure, dând complicații neurologice. 

Pentru a doua oară în şapte ani, în România a fost declarată epidemie de rujeolă, după ce numărul celor care au făcut pojar a crescut alarmant.

 

"Din păcate, în România, deși stăteam încă din pandemie la un ritm scăzut de vaccinare împotriva acestei afecțiuni, deci raportul de vaccinare era sub 80%, pandemia a făcut ca acest raport să scadă și mai mult (...).

Sunt destul de multe cazuri la noi în spital. Jumate din secțiile de copii sunt pline cu această afecțiune, ceea ce este grav, că sunt și cazuri chiar din București. 

Există chiar și un focar la o școală din București, copiii care aș zice că ar fi fost obligatoriu să fie vaccinați. Din păcate, nu sunt vaccinați și atunci am avut foarte multe cazuri din acest focar în centrul Bucureștiului", a spus dr. George Jugulete, medic primar boli infecțioase la Institutul Matei Balș.

Boala este foarte contagioasă și periculoasă.

"Rujeola e o boală severă atât pe termen scurt, dar mai ales și pe termen lung. Scade imunitatea generală a organismului atât la nivel la nivelul porților de intrare cutanate și respiratorii, dar și prin scăderea imunității celulare a organelor, deci organele nu se mai apără și atunci apar complicații de tot genul la toate aparatele sistemului organismului.

Avem complicații respiratorii cu pneumonii. Și ele pot evolua cu insuficiențe respiratorii. 

Chiar acum avem copii cu insuficiență respiratorie și necesar de oxigen. Avem complicații la nivelul digestiv, cu hepatite, pancreatite, boală diareică, dar cele mai de temut sunt cele neurologice de tip encefalită sub-acută sau acută, care se poate solda chiar cu deces", a atras atenţia medicul, potrivit stirileprotv.ro.

Rujeola - cum se transmite şi de ce este periculoasă

Rujeola sau pojarul, aşa cum este cunoscută în limbaj popular, este o boală extrem de contagioasă, care afectează mai ales copiii, fiind una dintre principalele cauze de deces în rândul acestora la nivel mondial.

Mortalitatea este mai ridicată la copiii sub cinci ani și este determinată de complicațiile bolii. Singura măsură eficientă pentru prevenirea îmbolnăvirii este vaccinarea.

Cum se manifestă rujeola

Rujeola tipică începe după o perioadă de incubație de 7-14 zile cu febră, curgerea nasului, tuse chinuitoare și conjunctivită. 

Petele Koplik, semnul rujeolei, apar după 2-4 zile, de obicei pe mucoasa bucală. Aceste pete seamănă cu granulele fine de nisip alb înconjurate de areola inflamatorie. 

Iritația caracteristică apare la 3-5 zile de la debutul simptomelor, de obicei la 1-2 zile după apariția semnului Koplik. 

În perioada de vârf a bolii, temperatura poate depăși 40 de grade Celsius, cu conjunctivită, fotofobie, tuse chinuitoare, iritație extensivă și mâncărime.

Cele mai frecvente complicații ale rujeolei sunt: otita medie, pneumonia, diareea, encefalita postinfecțioasă și panencefalita sclerozantă subacută.

Sugarii sunt protejați de la naștere împotriva rujeolei de anticorpii materni, dacă mama este imună la rujeolă. Această imunitate pasivă dispare treptat după primele şase luni de viață. 

Cum se transmite rujeola

Rujeola se transmite prin strănut, tuse sau mici picături eliberate din nasul, gâtul și gura unei persoane infectate și se estimează că 9 din 10 persoane expuse la un bolnav pot contracta boala, dacă nu sunt vaccinate.

Picăturile care conțin virusul pot rămâne în aer timp de câteva ore, iar virusul rămâne infecțios pe suprafețele contaminate timp de până la două ore.

Rujeola rămâne una dintre principalele cauze de deces în rândul copiilor la nivel mondial, iar eliminarea acesteia face parte dintr-un obiectiv global, potrivit Centrului European pentru Controlul Bolilor (ECDC).

Ministerul Sănătății a anunțat, marți seara, că a declarat epidemie de rujeolă în România la nivel național.

Măsuri de prevenție a rujeolei

Imunizarea este singura măsură preventivă eficientă împotriva îmbolnăvirii de rujeolă. Vaccinul viu atenuat are o eficacitate de cel puțin 95%-

În România, vaccinul este inclus în schema gratuită de vaccinare și se administrează la medicul de familie.

Nu există un tratament specific pentru rujeolă. Îngrijirea ar trebui să se concentreze pe ameliorarea simptomelor, pe asigurarea confortului persoanei și pe prevenirea complicațiilor.

Ministerul Sănătății a declarat epidemie de rujeolă la nivel național

Ministerul Sănătății a anunțat că a declarat epidemie de rujeolă la nivel național, în condițiile în care se înregistrează 2.000 de cazuri în 29 de județe.

"Având în vedere creșterea îngrijorătoare a cazurilor de rujeolă, precum și numărul mare de spitalizări în secțiile de pediatrie și boli infecțioase al copiilor infectați, Ministerul Sănătății a declarat epidemie de rujeolă la nivel național, pentru a face posibilă vaccinarea copiilor cu vârsta cuprinsă între 9 și 11 luni, precum și recuperarea celor nevaccinați sau cu schema de vaccinare incompletă.

În acest moment, se înregistrează aproape 2.000 de cazuri la nivel național, în 29 de județe.

De asemenea, Ministerul Sănătății va derula o campanie de informare a părinților, împreună cu medicii de familie, pentru o mai bună aderență la programul de vaccinare.

Rujeola este o boală infecțioasă, care se transmite cu ușurință mai ales la copiii nevaccinați, iar, uneori, evoluția este gravă și pot apărea complicații.

Menționăm că acoperirea vaccinală cu prima doză, la nivel național, este de 78%, iar cu doza a doua, de 62% dintre copiii eligibili, situându-se pe un trend descrescător de mai mult de 10 ani.

Recenta adoptare a Strategiei Naționale de Vaccinare are în vedere tocmai eliminarea acestor riscuri pentru sănătatea publică, produse de bolile prevenibile prin vaccinare", informează Ministerul Sănătăţii.

×
Subiecte în articol: rujeola focar de rujeolă
Parteneri
Românii care pot ieși la pensie mai devreme, potrivit noii legi a pensiilor
x close