Antena 3 CNN Actualitate Generalul Mircea Mîndrescu explică pericolul minelor din Marea Neagră pentru spațiul maritim al României

Generalul Mircea Mîndrescu explică pericolul minelor din Marea Neagră pentru spațiul maritim al României

General Mircea Mîndrescu, fost comandant NATO, a explicat alerta emisă de autorități privind „existența pericolului de mine” în zona de nord-vest a Mării Negre. "Trebuie evitată o asemenea coliziune care poate fi fatală", spune acesta. Ce riscuri au navigatorii.

Generalul Mircea Mîndrescu explică pericolul minelor din Marea Neagră pentru spațiul maritim al României
Sursa foto: Antena 3 / gCaptain.com
de Claudia Popovici    |    21 Mar 2022   •   18:01

Potrivit MApN, Direcția Hidrografică Maritimă (DHM), autoritatea națională în domeniul hidrografiei, a emis vineri un aviz referitor la existența pericolului de mine în zona de nord-vest a Mării Negre. Avizul a apărut în urma informării primite de la Institutul Hidrografic al Marinei Spaniole

După primirea avertismentului, documentul a fost trimis tuturor instituțiilor care îi informează pe navigatori. De asemenea, a fost comunicat un număr de telefon la care navigatorii să raporteze autorităților române existența unor asemenea pericole.

În acest context, generalul Mircea Mîndrescu, fost comandant NATO, a precizat:

"Depinde foarte mult de tipul minei şi, de asemenea, de tonajul ambarcațiunii.

Uneori o mină poate fi fatală alteori poate face o stricăciune care poate fi acoperită, astfel încât vitalitatea navei să fie menținută.

"Trebuie evitată o asemena coliziune care poate fi fatală"

Evident că cel mai bine este să se ia măsurile necesare evitării unei asemenea coliziuni pentru că nu se ştie unde poate duce.

Am încredințarea că s-au luat toate măsurile necesare pentru atenționarea navelor civile şi militare pentru acțiunea la deminarea acolo unde este cazul şi alte chestiuni de protecţie. 

Cred că este firesc să tragem concluzia că gravitatea măsurilor ca şi consecință asupra comerțului va depinde mult de pericolul care poate apărea.

În principiu, în războiul maritim au existat mereu operaţiuni de minare şi de deminare, fără a mă referi la situaţia specifică din Marea Neagră. 

Minele se ridică la suprafață în funcţie de curenții din Marea Neagră

Sunt mine care sunt lansate direct la suprafața, dar sunt puține. Sunt mine ancorate pe fundul apei. Se poate ca aceste ancore să se fi rupt, potrivit informațiilor apărute, şi evident că ele se ridică la suprafață în funcţie de curenții din Marea Neagră.

Ele nu au un motor şi se lasă duse de curenți, De fapt, atunci când se organizează o acțiune de minare voită inevitabil trebuie să ai grijă să așezi mina pe curentul pe care ți-l dorești ca să nu îţi faci rău singur", a spus generalul Mircea Mîndrescu, fost comandant NATO la Antena 3. 

×
Parteneri
Motivul pentru care prezentatorii Antena 3 CNN au purtat un bujor roșu în piept
x close