Antena 3 CNN Actualitate George Maior: SRI este supusă la presiuni din partea mediului politic

George Maior: SRI este supusă la presiuni din partea mediului politic

George Maior: SRI este supusă la presiuni din partea mediului politic
Sursa foto: serviciul roman de informatii SRI
12 Feb 2009   •   05:33

Directorul SRI, George Maior, iese la atac după ce instituţia sa a fost în centrul mai multor scandaluri în ultima perioadă. El a arătat că instituţia pe care o conduce este supusă la presiuni din partea politicului.
"Uneori, în funcţie de evoluţiile retoricii şi discursului politic, resimţim presiuni din acest punct de vedere. În momentul acceptării nominalizării mele în fruntea Serviciului Român de Informaţii, prima menţiune publică, inclusiv a colegilor din partidul din care provin, a fost referitoare la neutralitatea funcţiei", a precizat Maior la dezbaterea pe tema "Societatea civilă pentru reforma sistemului de securitate".
Pe de altă parte, directorul Serviciului de Informaţii Externe, Mihai-Răzvan Ungureanu, arăta că anumite constrângeri ar împiedica angajaţii să se implice în jocuri politice.
"Miza credibilităţii se joacă atât pe plan intern, cât şi în relaţiile cu partenerii externi din NATO. Pe această miză, a intra în jocul politic intern reprezintă cel mai mare risc pentru un serviciu, risc pe care nici un serviciu special modern nu şi-l poate asuma", a spus Ungureanu, citat de Newsin.
Cu toate acestea, el a subliniat că responsabilitatea privind modul în care sunt utilizate informaţiile confidenţiale revine beneficiarilor legali care provin tot din mediul politic. "Ne interesează ca responsabilitatea să fie clară. Ea este distribuită şi în clasa politică deoarece beneficiarii informaţiilor provin din clasa politică. Serviciile speciale sunt piese ale executivului. Nu generează politici, ci participă la politici", a susţinut directorul SIE. În altă ordine de idei, George Maior a cerut demilitarizarea instituţiei, deoarece actualele canoane militare ar îngrădi activitatea ofiţerului de informaţii.
"Mă interesează foarte mult şi legea statutului ofiţerului de informaţii. Am pledat întotdeauna pentru demilitarizare, care este un pas profesional înainte pentru un serviciu de informaţii, acela de a crea acel corp al ofiţerului de informaţii care are o activitate specifică diferită de cea militară. Şi din acest punct de vedere să ştiţi că există o anumită îngrădire în ceea ce priveşte activitatea noastră să lucrăm în registru militar", a spus Maior.
Antena3.ro

×
Parteneri
Harta voturilor din Bucureşti. Cât "teren" controlează candidaţii
x close