Antena 3 CNN Actualitate Ce faci când angajatorul te obligă să te vaccinezi? Avocatul Gheorghe Piperea explică

Ce faci când angajatorul te obligă să te vaccinezi? Avocatul Gheorghe Piperea explică

Autoritățile anunță că, în șase luni, speră să obțină o imunizare în masă în România, prin vaccinarea a 13 milioane de persoane. Însă, din ce în ce mai mulți români sunt reticenți atunci când vine vorba despre administrarea vaccinului. Tocmai de aceea, avocatul Gheorghe Piperea a explicat ce ar trebui să facă o persoană în cazul în care angajatorul îi impune vaccinarea.

Ce faci când angajatorul te obligă să te vaccinezi? Avocatul Gheorghe Piperea explică
Sursa foto: Foto:Facebook/ Gheorghe Pipera
de Laura Dinu    |    15 Ian 2021   •   15:30

”Deși nu există o obligație în lege de a-ți face vaccinul, indirect angajatorul se asigură că se va institui această obligație de facto. În primul rând creând în interiorul colectivului panică, teama de nevaccinat. Practic, colectivul, 30-40% din cei care lurează la întreprinderea respectivă, va fi primul care va cere ca cei vaccinați să fie separați de cei nevaccinați.

Și în al doilea rând există regulamente de ordine interioară sau există reguli pe care le poate impune managerul care să ducă la interdicția accesului în sediu sau în altă parte unde se desfășoară activitatea. Din nefericre, acest lucru se întâmplă nu numai în întreprinderile private, dar și în instituții publice: spitale, DSP-uri, facultăți”, spune Gheorghe Piperea

Avocatul susține că primește sute de mesaje de la românii speriați care se află în situația de a-și pierde locul de muncă deoarece refuză vaccinarea împotriva COVID-19.

„Primesc mesaje de la oameni care sunt absolut înspăimântați de această perspectivă. Dacă își exprimă niște dubii cu privire la vaccin sau chiar refuză vaccinul se află în situația de a-și pierde locul de muncă. Sunt sute de mesaje pe care le-am primit în ultimele zile. Oamenii sunt speriați și cu cât autoritățile se întind prin această campanie de vaccinare, în care omul nu este informat, ci pur și simplu speriat și amenințat, cu atât plaja celor care refuză vaccinarea sau au dubii va deveni mai mare. Așadar, este clar că este o măsură coercitivăafirmă avocatul Gheorghe Piperea.

Ce trebuie să facă angajații dacă sunt constrânși să se vaccineze ?

În primul rând există o legislație, legea 46/2003, cu privire la drepturile pacientului care impune că o intervenție medicală, indiferent de care, mai ales cum este vaccinarea, trebuie să aibă acordul prealabil al pacientului. Tot această lege spune că o astfel de intervenție medicală se face dacă există o prescripție medicală. Întrucât vaccinul este un produs care se comercializează și poate avea defecte, efecte adverse, cel care îl vinde, cel care îl importă, îl inoculează, adică producător, importator, spital, medic, aceșția au răspunderea pentru produsele cu defecte. De aceea, înainte ca oamenii să facă această intervențeie, ar trebui să ceară explicații, prescripție medicală și ar trebui să ceară se li se asigure anumite despăgubiri dacă li s-ar crea pagube din administrarea acestui vaccin. Toate acestea rezultă din legea 240/2004 care spune foar clar că producătorul, vânzătorul, spitalul, importatorul ș.a.m.d sunt responsabili.

Gheorghe Piperea: „Nu vreau să fiu cobai pentru acești indivizi”

Avocatul susține că va mai aștepta până ce va lua o hotărâre cu privire la vaccin. 

”Eu personal sunt precaut în privința vaccinului și nu vreau să-mi fac acest vaccin mai devreme cu doi ani de zile de la data la care este pus pe piață. De ce? Pentru că în acești doi ani de zile se fac teste. Nu refuz vaccinul, dar în perioada aceasta de doi ani de zile nu vreau să fiu cobai pentru acești indivizi”, a mai spus Gheorghe Piperea pentru gândul.ro

×
Subiecte în articol: Gheorghe Piperea
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close