Antena 3 CNN Actualitate Guvernul se pregăteşte să introducă starea de criză în România. Ce înseamnă acest lucru

Guvernul se pregăteşte să introducă starea de criză în România. Ce înseamnă acest lucru

Guvernul se pregăteşte să introducă starea de criză în România, potrivit surselor noastre. 

Guvernul se pregăteşte să introducă starea de criză în România. Ce înseamnă acest lucru
Sursa foto: Hepta
de Mădălina Mihalache    |    07 Mar 2022   •   09:50

Aceasta nu va avea efecte asupra populaţiei, ci mai degrabă se referă la decizii de securitate şi apărare naţională.

Astfel, structuri ale MApN vor putea trece în subordinea forţelor armate străine staţionate pe teritoriul României sau a comandamentelor NATO. 

Potrivit proiectului de lege la care a lucrat guvernul în ultimele zile, această situaţie de criză va fi instituită la propunerea ministrului Apărării, va trebuie avizată de premierul în funcţie şi va fi introdusă printr-o hotărâre a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT).

Ea va fi instituit în momentul în care, potrivit proiectului de lege, societatea se confruntă cu apariţia sau iminenţa apariţiei unor incidente care sunt menite să afecteze sau să pună în pericol condiţiile de viaţă, stabilitatea politică, economică, socială, securitatea sau apărarea ţării sau să pună în pericol orice alte valori constituţionale.

Aceasta este definiţia care se regăseşte în proiectul de lege şi care urmează, potrivit surselor, să fie adoptat săptămâna aceasta într-o sedinţă de Guvern. 

Şi Parlamentul este pregătit să adopte acest poiect de lege în procedură de urgenţă.

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a spus, luni, că are cunoştinţă despre acest proiect de lege.

GUVERNUL PREGĂTEŞTE STAREA DE CRIZĂ

În funcţie de manifestarea situaţiilor de criză cu impact asupra securităţii şi apărării naţionale la nivel naţional sau în plan internaţional, la propunerea ministrului Apărării Naţionale, cu avizul prim-ministrului, CSAT poate emite o hotărâre privind declararea situaţiei de criză cu impact asupra securităţii şi apărării naţionale, respectiv a încetării acesteia.
Sursa: proiect de lege

CÂND SE INTRODUCE SITUAŢIA DE CRIZĂ

Prin situaţie de criză în domeniul securităţii şi apărării naţionale se întelege situaţia în care societatea se confruntă cu mari dificultăţi generate de apariţia sau iminenţa apariţiei unuia sau mai multor incidente pe teritoriul naţional, la nivel regional sau internaţional, sau de ameninţări, riscuri sau vulnerabilităţi prin care sunt grav perturbate sau ameninţate condiţiile de viaţă, sănătate şi mediu, proprietatea, stabilitate politică, economică sau socială, ordinea publică, securitatea şi apărarea naţionala, precum şi alte valori constituţionale care impun adoptarea de măsuri de răspuns la criză, prin acţiune unitară a autorităţilor şi instituţiilor statului român, pentru înlaturarea cauzelor, gestionarea efectelor şi revenirea la starea de normalitate.
Sursa: proiect de lege

Mircea Coşea: "România trebuie să treacă la economie de război, situaţia e gravă | Şi trebuie să ne înarmăm mai mult"

România ar trebui să treacă la o economie "de război" pentru că "situaţia este gravă", a spus analistul economic Mircea Coşea, duminică, la Antena 3, după ce FMI a tras un semnal de alarmă din cauza războiului din Ucraina.

Criza economică va avea un impact major şi asupra României, avertizează specialiştii. Aceştia spun că guvernul ar trebui să-şi schimbe abordarea şi să se concentreze pe luarea unor măsuri rapide şi concrete care vizează "economia de război".

Întrebat la ce ar trebui să ne aşteptăm la noi în ţară în ce priveşte economia, specialistul nu a venit cu veşti bune.

Efectele războiului: Un euro costă 5,35 lei la casele de schimb | Mesajul BNR pentru populaţie, după 10 zile de război

Românii au luat cu asalt casele de schimb valutar şi au stat la coadă să schimbe banii, de teamă că leul se va deprecia foarte mult.

S-au făcut tranzacţii record-ieri: au fost vânduţi şi 150.000 de euro într-o singură oră, susţin dealerii. În plus, la c asele de schimb, un euro a ajuns să se vândă cu 5,35 de lei.

"Trebuie să luăm în calcul că avem două necunoscute: una este inflația galopantă, care mătură toată planeta și nu ne-a iertat nici pe noi. E o inflație pe care o suportăm, cam în proporție de 80% este venită din afară și cam 20% sunt problemele noastre de aici", a spus Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, la Antena 3.

×
Subiecte în articol: Nicolae Ciucă stare criză Securitate
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close