Antena 3 CNN Actualitate Guvernul pregătește o lovitură dură pentru angajații cu profesii liberale și PFA

Guvernul pregătește o lovitură dură pentru angajații cu profesii liberale și PFA

Guvernul pregătește o lovitură dură pentru angajații cu profesii liberale și PFA
Sursa foto: Foto: pixabay.com
07 Sep 2016   •   08:43

Guvernul dă o nouă lovitură angajaţilor cu profesii liberale şi persoanelor fizice autorizate. Este vorba de majorarea puternică a contributiilor de asigurări care trebuie plătite de angajaţi.

Profit.ro scrie că CAS se va mări de 10,5% la 21,7%, iar pentru sănătate de la 5,5% la 8,9%. Informaţiile apar în proiectului de ordonanță de urgență a Guvernului pentru modificarea Codului fiscal, care mai prevede mutarea contribuţiilor aproape integral în sarcina angajatului.

Potrivit proiectului de modificare a Codului Fiscal, povara taxarii se va dubla în cazul angajaţilor cu activități independente.

Schimbarea este una majoră faţă de prevederile actuale. În acest moment, angajatul trebuie să plătească 10,5% CAS,  5,5% CASS şi 0,5% - somaj.

La rândul său, angajatorul datoreaza 15,8% - CAS în conditii normale de muncă, 5,2% - CASS şi 0,5% - somaj.

Proiectul, al cărui iniţiator ar fi secretarul de stat din ministerul Finanţelor Gabriel Biriş, mai prevede că angajatorii vor achita doar contribuţiile pentru asigurări sociale pentru conditii deosebite sau speciale de muncă, de 4,2%, respectiv 8,2%.

Profit.ro mai scrie că noile prevederi vor afecta şi persoanele care au venituri din chirii și arendă care vor datora CAS de 8,9% în loc de 5,5%, în prezent.

 

×
Subiecte în articol: Codul Fiscal

În Gura Presei cu Mircea Badea | Luni-Joi, 24:00, Duminică, 23:00

Mircea Badea, despre aderarea României la Schengen

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close