Antena 3 CNN Actualitate Guvernul sesizează Parchetul pentru NEREGULI GRAVE la Biblioteca Pedagogică

Guvernul sesizează Parchetul pentru NEREGULI GRAVE la Biblioteca Pedagogică

Guvernul sesizează Parchetul pentru NEREGULI GRAVE la Biblioteca Pedagogică
Sursa foto: Foto: Agerpres
28 Iun 2014   •   16:50
Peste 33.000 de cărţi lipsesc de la Biblioteca Pedagogică Natională, arată un raport al corpului de control al Guvernului. Unele dintre ele fac parte din patrimoniul cultural si dateaza de la 1900. De asemenea, directorul bibilotecii se afla in conflict de interese . Guvernul a decis astfel sa sesizeze Parchetul General. 
 
Sesizarea va fi transmisă în urma unui raport efectuat de Corpul de Control al premierului.
Inspectorii arată că ultima inventariere a fondului general de documente aparţinând Bibliotecii Pedagogice a fost efectuată în 1982 şi că directorul Carmen Pesantez a dispus în 2012 o nouă astfel de operaţiune, ale cărei proceduri nu erau însă finalizate la data controlului.
La solicitarea Corpului de Control, în luna aprilie a acestui an, reprezentanţii Bibliotecii Centrale Universitare au verificat colecţiile fostei Biblioteci Pedagogice şi au constatat lipsa a 33.897 unităţi biblioteconomice, dintre care 61 cărţi publicate înainte de 1990.
La Fondul Muzeului Pedagogic, din 4.174 unităţi biblioteconomice lipsă, 495 sunt documente publicate înainte de 1990.
S-a mai descoperit că în patrimoniul Bibliotecii Pedagogice sunt cărţi vechi care pot fi clasate în patrimoniul naţional, dar care sunt înregistrate la valori nereale, respectiv 181 cărţi vechi identificate la valoarea contabilă totală de doar 28,98 lei.
Şi la Fondul Muzeului Pedagogic sunt 10.825 documente înregistrate în evidenţele contabile la valoarea totală de doar 784,89 lei.
Inspectorii arată că directorul Carmen Pesantez nu a prezentat propuneri de clasare în patrimoniul naţional a bunurilor instituţiei, încălcând astfel legea, şi că, în condiţiile în care Ministerul Educaţiei nu a organizat, în 2009-2013, concurs pentru funcţia de director general deşi la alte biblioteci a organizat acest concurs, deficienţă pentru care sunt indicaţi ca responsabili foştii secretari de stat Oana Badea (ianuarie 2009-mai 2012) şi Andras Kiraly (februarie 2010-decembrie 2013), s-a reîncadrat "din proprie iniţiativă", pe durată nedeterminată, în funcţia de director general, prin decizie, deşi această atribuţie aparţinea ministerului.
Inspectorii arată că, de fapt, Carmen Pesantez nici nu mai putea ocupa, legal, postul de conducere, deoarece în octombrie 2010 a fost introdusă condiţia ca persoana care aspiră la acest post trebuie să fie cadru didactic universitar, iar aceasta nu îndeplinea cerinţa.
Carmen Pesantez a semnat şi decizii prin care şi-a majorat salariul, şi-a acordat compensaţii şi spor de fidelitate, cu drepturi salariale suplimentare de 45.651 lei, şi angajat 12 persoane, fără aprobarea ministerului, generând cheltuieli în plus de 736.739 lei. Pentru angajarea unora dintre aceste persoana, directorul a semnat procese verbale prin care susţinea, în mod fals, că există avizul ministerului, arată inspectorii.
Aceştia au mai descoperit că, deşi ministerul a dispus ca perioada maximă a contractului de închiriere a spaţiului în care funcţiona biblioteca să fie de un an, după care unitatea să fie mutată într-un spaţiu alocat gratuit de către un colegiu tehnic, Carmen Pesantez a prelungit durata contractului de închiriere, pentru perioada iunie 2011-decembrie 2013, ceea ce a generat cheltuieli suplimentare de 346.867 lei.
În luna aprilie, ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a anunţat că aproape 28.000 de cărţi, publicate începând din anii '70, lipsesc din inventarul Bibliotecii Pedagogice, precizând că ministerul se va adresa organelor de specialitate.
Premierul Victor Ponta a solicitat Corpului de Control al Guvernului să efectueze o anchetă rapidă la Biblioteca Pedagogică, după ce ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a reclamat că 4.000 de cărţi de patrimoniu, 189 datând din perioada 1642-1850, nu au mai putut fi identificate în inventarul instituţiei.
 

×
Parteneri
Românii vor avea încă o zi liberă în plus în mini-vacanța de Paște
x close