Antena 3 CNN Actualitate Harry Potter, by J.K.Rowling = 9$/secundă (FOTO)

Harry Potter, by J.K.Rowling = 9$/secundă (FOTO)

Harry Potter, by J.K.Rowling = 9$/secundă (FOTO)
07 Oct 2008   •   04:42

O mamă singură, săracă, şomeră, scrie o poveste de succes şi devine mai bogată decât Regina Elisabeta a II-a. La Edinburgh, Scoţia, ia naştere o poveste care să îi placă şi fiicei ei când va învăţa să citească. Joanne Kathleen Rowling, căci acesta este numele ei, este la această oră cel mai bine plătit autor în viaţă, câştigând aproape 9 $ în fiecare secundă. Creatoarea lui Harry Potter a câştigat anul trecut 8,88 dolari pe secundă, ea adunând o avere de 300 de milioane de dolari din vânzarea cărţilor ce i-au adus celebritatea numai în 2007. Pe marele ecran, franciza Harry Potter i-a adus peste 4,5 miliarde de dolari, şi mai sunt trei filme care trebuie să apară. Cărţile cu Harry Potter s-au vândut în peste 400 de milioane de exemplare şi au fost traduse în 67 de limbi, inclusiv latină.

J.K.Rowling s-a născut în 1965 în apropiere de Bristol, Marea Britanie. Scrie primele poveşti în copilărie, la ţară. Absolvă Universitatea din Exeter, cu specializarea franceză - limbi clasice, studiază un an la Paris, apoi pleacă la Londra, unde activează ca secretară la Amnesty International. Rowling povesteşte că în această perioadă i-a venit ideea de a scrie povestea unui copil-vrăjitor: în 1990, călătoreşte pe ruta Manchester - Londra, când ideea pentru Harry îi apare în minte. ?De la vârsta de 6 ani am scris încontinuu, dar niciodată n-am fost atât de entuziasmată de vreo idee. Pur şi simplu stăteam şi mă gândeam, pe parcursul celor patru ore, aşteptând trenul întârziat şi toate detaliile mi-au venit în minte, iar ideea băiatului cu păr negru şi ochelari care habar n-are că este vrăjitor a devenit tot mai reală pentru mine.?
Între timp, se mută în Portugalia, unde predă limba engleză şi îşi cunoaşte primul soţ, jurnalist de televiziune. După mai puţin de un an, cei doi divorţează. Rowling se mută împreună cu fiica sa, Jessica, la Edinburgh, unde dă piept cu şomajul şi problemele financiare. Lucrează şi scrie în cafenele. Gurile rele spun că evita să stea acasă, pentru că apartamentul în care locuia nu avea încălzire... În 2001 se căsătoreşte cu actualul său soţ, medic anestezist, cu care mai are un fiu şi o fiică.
În 1995, finalizează primul volum din viitoarea remarcabilă serie ?Harry Potter şi Piatra Filosofală?. Zece edituri refuză să îl publice. După un an, fiica directorului editurii Bloomsbury îl citeşte captivată, aşa că povestea se publică, sub pseudonimul J.K.Rowling, pentru a se evita reticenţele în faţa unui autor de sex feminin. În 1997, deja drumul spre succes era sigur: o editură americană cumpără drepturile de publicare. Restul e istorie: au urmat şase noi volume Harry Potter, Warner Bros a fabricat ecranizări pe bandă rulantă, iar averea scriitoarei se apropie de 800 de milioane de dolari. Nici nu e de mirare: un volum din primul tiraj se vinde acum cu până la 25.000 de lire sterline.

Nu are maşini scumpe, nici bijuterii excentrice. Îi place să călătorească, dar nu cheltuieşte mai mult de câteva mii de lire pe săptămână în locaţii precum Galapagos, Seychelles sau Mauritius. Îşi cumpără rar haine excesiv de scumpe şi nu face excese. Totuşi, angajaţii ei ? asistentă, secretare sau bodyguard - par a fi foarte bine plătiţi. O adoră pe Jane Austin şi ginul tonic. Se implică în numeroase acţiuni caritabile, pentru care alocă sume mari. Militează pentru drepturile copiilor defavorizaţi din Europa de Est, pentru combaterea cancerului ş conduce o organizaţie care sprijină familiile monoparentale. Face donaţii mari pentru tineri aflaţi în criză, iar în urmă cu doi ani a fost prezentă la Bucureşti alături de soţia premierului Tony Blair pentru a participa la o strângere de fonduri dedicate orfanilor din centrele de plasament.
Recent, a donat un milion de lire sterline Partidului Laburist, un ajutor fantastic pentru partidul care are probleme financiare şi pentru liderul său, Gordon Brown. Rowling este prietenă cu premierul Brown şi cu soţia acestuia, Sarah. Donaţia sa este motivată de acţiunile laburiştilor întreprinse ?în vederea combaterii sărăciei?. ?Cred că familiile sărace şi vulnerabile se vor descurca mult mai bine sub conducerea Partidului Laburist decât sub cea a conservatorilor conduşi de Cameron?, spune Rowling.
În decembrie 2005, Rowling scrie pe site-ul personal că ?2006 va fi anul când voi scrie ultima carte din seria Harry Potter?. În cele din urmă, tot pe pagina ei personală de internet, a anunţat data lansării ultimului volum, ?Harry Potter şi Talismanele Morţii?: 21 iulie 2007. Cartea a fost terminată pe 11 ianuarie 2007, în hotelul Balmoral din Edinburgh, unde Rowling a mâzgâleşte pe spatele unui bust al lui Hermes: ?J.K.Rowling a terminat de scris Harry Potter şi Talismanele Morţii în această cameră (625) pe 11 ianuarie 2007?.
Scriitoarea va lansa însă, în decembrie, o nouă carte pentru copii şi oameni mari: ?The Tales of Beedle the Bard?, care concentrează temele regăsite în cărţile cu ?Harry Potter?. ?Scrierea acestei cărţi este cel mai frumos mod de a-mi lua rămas-bun de la lumea pe care am iubit-o şi în care am trăit timp de 17 ani!? ?The Tales of Beedle the Bard? va fi o carte ilustrată, disponibilă în trei modele diferite, ce conţine cinci poveşti. Dintre acestea, una este deja cunoscută celor care au citit ultimul volum al seriei ?Harry Potter?.
Rowling a scris de mână şi a ilustrat şapte exemplare ale cărţii, legate în piele cu ornamente din pietre semipreţioase sau argint. Şase au fost oferite unor persoane implicate în publicarea seriei, iar ultimul a fost achiziţionat la licitaţie, pentru aproape 2 milioane de lire sterline.
AJUTOR, SATANISM!!!
Într-o lume în care criticii se plâng că lumea nu mai citeşte, îndeosebi copiii, este dubios cum anumite categorii se revoltă împotriva ?pericolului satanizării tinerei generaţii prin vrăji, monştri şi duhuri?, uitând de folclorul popular universal, doldora de demoni, descântece, bidivii cu foame de jăratic, bolmoaje, făcături, broaşte fermecate, zmei, balauri, dragoni, babe cloanţe, zâne bune, piaza rea, porci fermecaţi şi câte şi mai câte. Ce contează că binele învinge întotdeauna răul şi că exact acest mesaj contează în conştiinţa unei minţi tinere, într-o creştere sănătoasă? Criteriile psihologice nu mai contează când e vorba de orgolii bisericeşti. Aşa că anumiţi clerici care publică în ziarul oficial al Vaticanului, ca şi unele site-uri ortodoxe, condamnă seria aventurilor lui Harry Potter pentru că ?promovează vrăjitoria şi ocultismul în rândul copiilor?. L?Osservatore Romano îl cataloghează pe Harry Potter drept ?un tip greşit de erou? care ?promovează vrăjitoria?.

Sub titlul ?Cele două chipuri ale lui Harry Potter?, articolul concluzionează că, ?în ciuda valorilor pe care le întâlnim de-a lungul naraţiunii, la baza acestei poveşti stă vrăjitoria propusă ca ideal pozitiv?. ?Cunoaşterea ocultismului permite manipularea violentă a lucrurilor şi oamenilor?, mai scrie autorul acestui articol. ?Sfârşitul justifică mijloacele, cum că cei aleşi, intelectualii, ştiu cum să controleze magia neagră pentru a o transforma în ceva pozitiv?. ?Este o mare minciună, pentru că avem de-a face cu vechea tentaţie gnostică de a confunda adevărul şi mântuirea cu o cunoaştere secretă! Să spui că oamenii obişnuiţi care nu au cunoştinţe despre magie (Încuiaţii) nu ştiu decât să facă lucruri rele constituie o atitudine diabolică, mai notează publicaţia.
Autorul articolului compară ?Harry Potter? cu alte două serii din literatura clasică pentru copii, ?Cronicile din Narnia?, de C.S.Lewis, şi ?Stăpânul Inelelor?, de J.R.R.Tolkien, de altfel creştini practicanţi! Doar că, în timp ce ultimele două indică o ?transcendenţă şi frumuseţea infinitului?, ?Harry Potter? promovează o spiritualitate ?confuză şi inversată: o lume în care răul este bun? caracterizată printr-o ?vagă filozofie new-age?.
Din fericire, şi în paginile cotidianului părerile sunt împărţite: un alt autor, Paolo Gulisano, scrie despre ?Harry Potter? că promovează valori precum ?alegerea binelui, sacrificiul, prietenia, dragostea?. Ar mai fi de spus că fostul papă, Ioan Paul al II-lea, a lăudat-o pe J. K. Rowling pentru viaţa de bună creştină, adăugând că ?Harry Potter? este o formă clară de luptă împotriva satanismului. Declaraţia a dat apă la moară criticilor noului papă ? aceştia spun că micul vrăjitor a devenit ?indezirabil? la Vatican chiar după instalarea papei Benedict al XVI-lea, un teolog cu păreri puternice despre diavol şi exorcizare.
PROCESUL
O editură americană a publicat o enciclopedie cu titlul ?Harry Potter Lexicon?. Rowling şi ?Warner Bros?, compania care a realizat adaptarea cinematografică a cărţilor, au acţionat în judecată editura pentru ?denaturarea personajului şi a universului ficţional al doamnei Rowling?. Judecătorul a dat câştig de cauză autoarei britanice, considerând că editura ?RDR BooKs? a încălcat drepturile de proprietate intelectuală. Enciclopedia a fost scrisă de un fan al seriei, Steve Vander Ark. Autoarea a declarat că este încântată de decizia judecătorului, care i-a acordat şi daune în valoare de 6750 de dolari.
Site-ul ?The Harry Potter Lexicon? dorea a răspunde ?la cele mai fantastice întrebări (n.r. - legate de Harry Potter) şi îţi arată unde le poţi găsi?, conform descrierii. J.K.Rowling a intentat procesul susţinând că Steve Vander Ark ?va împrumuta prea mult din munca sa şi va interveni în planurile de a publica propria-i enciclopedie pe această temă?. Roger Rapoport, editorul Lexiconului, a descris cazul ca fiind ?o bătălie între David şi Goliat, cu un ochi îndreptat spre protejarea drepturilor scriitorilor din toată lumea. (...) Rowling pare a dori monopoliul asupra dreptului de a publica ghiduri de literatură, dar şi alte cercetări non-academice care fac referiri la opera ei. (...) Dacă JK Rowling va câştiga procesul, această decizie va extinde în mod dramatic drepturile de copyright şi va elimina un întreg segment de suplimente literare?, a mai spus Roger Rapoport.
UN PROLOG DE MILIOANE
Dintre planurile de viitor, autoarea seriei menţionează că va scrie un prolog de 800 de cuvinte la aventurile cunoscutului erou, pe care îl va scoate la licitaţie, în cadrul unei acţiuni umanitare care urmăreşte să strângă fonduri pentru copiii bolnavi de dislexie. Manuscrisul va fi semnat de autoare, iar organizatorii licitaţiei se aşteaptă ca acesta să aduncă o sumă importantă, în ciuda numărului mic de pagini. Alte exemplare din Harry Potter cu autograf au fost vândute pentru sume de milioane de dolari. ?Nu ne-am fi aşteptat ca J.K. Rowling să doneze ceva atât de valoros, şi îi suntem recunoscători pentru acest lucru?, a declarat Gerry Johnson, director al lanţului de librării Waterstone, care organizează licitaţia.
În 2002, o carte ilustrată de numai 93 de cuvinte care făcea referire la cartea Harry Potter şi Ordinul Phoenixului, s-a vândut pentru suma de 53.000 de dolari. Alte asemenea lucrări s-au vandut în 2007, una dintre ele fiind cumpărată cu nu mai puţin de 3,9 milioane de dolari.
CURIOZITĂŢILE HARRY POTTER
Măsurile de securitate faţă de cărţile tipărite sunt extrem de severe pentru că, mai ales când era vorba de soarta lui Harry, nimeni nu trebuia să afle nimic înainte de lansarea oficială. Doar autoarea seriei şi alţi 20 de oameni cunoşteau soarta popularului vrăjitor. După ce manuscrisul a fost finalizat, acesta a fost transportat de la Londra la New York. Avocatul editurii a declarat că, în timpul zborului, a stat aşezat pe manuscris de teamă că l-ar putea pierde. Angajaţii tipografiilor din Marea Britanie au fost ameninţaţi cu concedierea în eventualitatea în care ar face public vreun detaliu al cărţii.
În Germania, editorii au interzis angajaţilor utilizarea telefoanelor mobile şi aducerea prânzului gata împachetat în secţiile tipografiilor. În unele cazuri, tipografii au lucrat în întuneric, pentru a nu putea citi cartea. Camioanele editurii sunt dotate cu sisteme GPS, iar pachetele cu cărţi cu alarmă. Librăriile care au comercializat cel de-al şaptelea volum au fost obligate să semneze o asigurare prin care ar fi plătit despăgubiri dacă încercau să vândă cartea înainte de lansarea oficială.
Gay Dumbledore
După ce povestea lui Harry s-a sfârşit, autoarea mai are multe de dezvăluit despre personajele sale. Într-o conferinţă, a mărturisit că directorul şcolii de vrăjitorie Hogwarts, profesorul Dumbledore, este homosexual. Fanii cei mai înfocaţi ai romanelor spun că bănuiau de mult acest lucru. Marea dezvăluire nu a avut efecte deosebite, pentru simplul fapt că până şi cititorii de vârstă fragedă s-au obişnuit cu diversitatea orientărilor sexuale.

Dragonii din România
La un moment dat, personajul Ron îi povesteşte lui Harry că fratele său mai mare e plecat în România, unde se ocupă de dragoni, fapt ce i-a dat ideea lui Mircea Cărtărescu să scrie ?Enciclopedia zmeilor?.

Soarta lui Harry
O petiţie internaţională a fost lansată pe internet pentru ca scriitoarea să nu pună capăt aventurilor lui Harry odată cu volumul VII. Lansată pe site-ul lanţului britanic de librării Waterstones, petiţia viza strângerea unui milion de semnături pentru ca scriitoarea să nu pună capăt seriei, chiar dacă Harry Potter urma să moară în volumul ?Harry Potter and the Deathly Hallows?, cum se temeau numeroşi fani.
?Cred că povestea lui are un final foarte categoric, din nefericire. Însă mereu am spus că niciodată nu trebuie să spui niciodată, nu pot să spun că nu voi mai scrie niciodată o nouă carte despre universul lui Harry Potter pentru că nu ştiu ce se poate întâmpla în zece ani. Însă cred că este improbabil?, a spus Joanne.
Asteroidul
În urmă cu doi ani, Uniunea Internaţională de Astronomie a botezat un asteroid cu numele scriitoarei, în urma dorinţei unuia dintre membrii organizaţiei, fan înrăit ?Harry Potter?. O lună mai târziu, o nouă specie de dinozaur descoperită de specialişti a fost numită ?Dracorex Hogwartsia?.
Wizard Rock
A luat naştere chiar şi un nou curent muzical: ?Wizard Rock? (rock de vrăjitori). Trupele cântă despre cărţile lui J.K. Rowling, iar vestimentaţia lor este de inspiraţie 100% Hogwarts. Turneele unor trupe ca ?Harry and the Potters? sau ?Animagus? au loc prin librării, dar şi la întâlnirile familiilor de la sfârşit de săptămână, unul dintre cele mai cunoscute refrene fiind ?Cap-de-Mort nu poate opri rock-ul!?
Titlurile care ne bântuie imaginaţia:
1. Harry Potter şi Piatra Filozofală (30 iunie 1997)
2. Harry Potter şi Camera Secretelor (2 iulie 1998)
3. Harry Potter şi Prizonierul din Azkaban (8 iulie 1999)
4. Harry Potter şi Pocalul de Foc (8 iulie 2000)
5. Harry Potter şi Ordinul Phoenix (21 iunie 2003)
6. Harry Potter şi Prinţul Semipur (16 iulie 2005)
7. Harry Potter şi Talismanele Morţii (21 iulie 2007)
* Creaturi fantastice şi unde le găsim
* Vâj-haţ de-a lungul anilor
* Poveştile bardului Beedle
GALERIE FOTO HARRY POTTER. SURSA: HARRYPOTTER.COM Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Harry Potter
Parteneri
Prognoza meteo actualizată pentru minivacanța de 1 mai și Paște
x close