Antena 3 CNN Actualitate Imagini din Comandamentul Nuclear al României | Primul lucru pe care trebuie să îl facem în cazul unui pericol radioactiv

Imagini din Comandamentul Nuclear al României | Primul lucru pe care trebuie să îl facem în cazul unui pericol radioactiv

Echipa Antena 3 CNN a intrat în premieră în sediul Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţilor Nucleare. Inginer Petre Min, coordonatorul CNCAN, a anunţat cum va fi anunţată populaţia, în cazul unui atac cu armă nucleară tactictă în Marea Neagră.

Imagini din Comandamentul Nuclear al României | Primul lucru pe care trebuie să îl facem în cazul unui pericol radioactiv
Sursa foto: Antena 3 CNN
de Georgiana Adam    |    05 Oct 2022   •   15:58

Inginer Petre Min, coordonatorul Compartimentului de Urgențe Radiologice CNCAN, a vorbit, în exclusivitate la Antena 3 CNN, despre evoluția unui potențial nor radioactiv deasupra României.

De asemenea, acesta a vorbit şi despre ce trebuie să facă oamenii, în cazul în care Vladimir Putin va folosi arme nucleare.

În caz de pericol radioactiv, românii vor fi sfătuiţi să stea în case, dar mai ales, să nu intre în panică.

"Dacă s-ar detecta în partea de est a României prezenţă de material radioactiv într-o anumită concentraţie, şi nu putem să vorbim despre toată zona, pentru că vorbim despre o anumită direcţie, în care se formează un nor şi se plimbă. De exemplu, la Galaţi am avea informaţii.

Zona pe unde am detecta aceste valori, prima măsura este de a recomanda adăpostirea populaţiei. Ce reprezintă această adăpostirea a populaţiei? Oamenii trebue să stea în casă, să nu ia contact cu prezenţa materialelor radioactive din aer. Geamurile închise, contact redus sau total cu tot ceea ce înseamnă exteriorul.

Se cunoaşte foarte bine ceea ce înseamnă traiectoria acelui nor, cât va petrece norul, care va fi  timpul de depunere, adică toate proprietăţile pentru ce înseamnă acea situaţie.

Şi practic atunci se şi stabileşte numărul de ore dacă este cazul de ore, sau poate o zi. 

Populaţia, în primul rând, să nu intre în panică şi să aştepte informaţii din partea autorităţilor. Există procedură pentru tot ceea ce înseamnă sistemul de avertizare, iar acest sistem Ro-Alert face parte din această procedură. Sunt stabilite mesaje predefinite, practic doar se introduc datele cu momentul respectiv şi dacă sunt sfaturi specifice pentru situaţia în sine. Dacă vorbim despre această adăpostire, mesajul este că oamenii trebuie să stea în casă, să ia contact redus sau chiar deloc cu tot ceea ce înseamnă mediul înconjurător, pe o anumită perioadă de tmp şi să aştepte următoarele indicaţii", a explicat Inginerul Petre Min, la Antena 3.

Citiţi şi: Cum ne protejăm de radiaţii în cazul unui atac nuclear

×
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close