Antena 3 CNN Actualitate Inspecția Judiciară va verifica cazul judecătoarei din Brăila care a decis scoaterea din arest preventiv a unui suspect de viol

Inspecția Judiciară va verifica cazul judecătoarei din Brăila care a decis scoaterea din arest preventiv a unui suspect de viol

Inspecția Judiciară va verifica cazul judecătoarei din Brăila care a înlocuit arestul preventiv cu arestul la domiciliu în cazul unui suspect de viol asupra unei minore sechestrate pentru că faptele ”deși reprobabile, nu sunt de o așa gravitate încât să fi generat o rumoare socială de amploare”.

Inspecția Judiciară va verifica cazul judecătoarei din Brăila care a decis scoaterea din arest preventiv a unui suspect de viol
Sursa foto: Pixabay.com
de Silvia Țigănilă    |    12 Feb 2021   •   20:56

”Inspecția Judiciară a luat act de informațiile apărute în spațiul public privind instrumentarea unei cauze de la Judecătoria Brăila și s-a decis sesizarea din oficiu pentru a se stabili dacă există indiciile săvârșirii vreunei abateri disciplinare”, a declarat purtătorul de cuvânt al Inspecţiei Judiciare, Alin Alexandru, pentru stiripesurse.ro.

Potrivit purtătorului de cuvânt al IJ, ”se află în curs de finalizare şi un control tematic la instanțe și parchete, referitor la modul de investigare și soluționare a cauzelor privind infracțiuni la viața sexuală cu victime minore (viol, act sexual cu un minor), aflate pe rolul acestora în perioada 1.02.2014 – prezent”.

Judecătoarea Cristina Coarnă de la Judecătoria Brăila a dispus înlocuirea arestului preventiv cu arestul la domiciliu în cazul unui suspect de viol.

”Cu titlul de exemplu, instanța de fond a considerat că un atentat terorist care să genereze victime multiple, un omor care să stârnească frică generală ar putea justifica măsura arestării preventive (…).

În prezenta cauză, faptele inculpatului, deși reprobabile nu sunt de o așa gravitate încât să fi generat o rumoare socială de amploare, o reacție a societății din care să rezulte că oamenii consideră faptele sale ca punându-le în pericol viața, existența în vreun fel. Nu au existat ieșiri în stradă, proteste în presă.

Față de acest aspect, instanța de fond a considerat că în cauză se impune o măsură preventivă, dar în niciun caz cea mai grea, deoarece în cazul infracțiunilor de genocid, atentat terorist, omor calificat, crime împotriva umanității nu ar mai exista temei de luarea a vreunei măsuri preventive, uciderea celor vinovați rămânând singura sancțiune, dar nereglementată de lege. Cum inculpatul nu poate fi ucis, nu poate fi lapidat în piața publică, instanța de fond a considerat că acesta poate fi plasat la domiciliu în arest pentru 60 de zile de la 22.12.2020 până la 20.02.2021 inclusiv”, a motivat judecătoarea Cristina Coarnă de la Judecătoria Brăila, potrivit motivării deciziei Tribunalului Brăila din 23 decembrie 2020 care a corectat decizia judecătoarei Coarnă şi a menţinut arestul preventiv. 

Decizia judecătoarei Coarnă din 8 februarie 2021 nu este definitivă, urmând ca Tribunalul Brăila să judece contestaţia parchetului pe 15 februarie 2021.

Un bărbat de 32 de ani, din judeţul Bacău, ar fi ţinut sechestrată o minoră de 13 ani timp de 8 luni şi ar fi violat-o în mod repetat. Bărbatul era concubinul surorii fetei.

”În perioada noiembrie 2016-iunie 2017, bărbatul, profitând de imposibilitatea unei minore, în vârstă de 13 ani, de a se apăra ori de a-şi exprima voinţa, ar fi întreţinut raporturi sexuale cu aceasta”, a declarat inspectorul Laura Belciugan, purtătorul de cuvânt al IPJ Brăila, în august anul trecut.

×
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close