Antena 3 CNN Actualitate Un instalator în vârstă de 50 de ani, din București, are un salariu uriaș. Câte ore muncește pe zi

Un instalator în vârstă de 50 de ani, din București, are un salariu uriaș. Câte ore muncește pe zi

Odată cu apli­carea facilităţilor fis­cale pentru sectorul construcțiilor, începând cu anul 2019, au crescut și salariile, ceea ce a condus la o reducere a feno­menului migraţiei externe în acest domeniu.

Un instalator în vârstă de 50 de ani, din București, are un salariu uriaș. Câte ore muncește pe zi
Sursa foto: Pixabay.com
de Gabriel Dano    |    13 Dec 2021   •   20:36

În Bucureşti un instalator ajunge la 5.000 de lei net pe lună; salariul mediu din construcţii la nivel naţional a ajuns la aproape 3.400 de lei net.

„Lucrez pe un şantier mare din Bucureşti, program de 9 ore pe zi, şi ajung la 4.800 – 5.000 de lei net pe lună. Cu ce mai fac pe lângă, mai iau 1.500- 2.000 de lei pe lună. Nevasta mea ia şi ea 3.500 de lei. De ce să mai plec în străinătate, să stau departe de familie, în casă cu cine ştie cine, dacă eu pot câştiga la fel aici?“, spune un instalator în vârstă de 50 de ani din Bucureşti, care a adăugat că mai are colegi care au renunţat să plece la muncă în străinătate odată cu creşterea salariilor, scrie businessmagazin.ro.

Într-adevăr, salariul mediu din construcţii a crescut cu aproape 50% în 2019 prin comparaţie cu anul 2018, ca urmare a aplicării Ordonanţei 114/2018 care şi-a produs efectele în 2019 şi care a acordat diverse facilităţi fiscale com­paniilor de construcţii. Acor­darea acestor facilităţi a fost condiţio­nată de o creştere a salariului minim din acest sector la 3.000 de lei brut pe lună (circa 2.400 de lei net), cu aproape o treime mai mult decât era salariul minim la nivel naţional la acea vreme.

Numărul bugetarilor este în scădere. Liber la angajări

Numărul angajaților de la stat a scăzut. O analiză a Ministerului Finanțelor arată că într-un an numărul posturilor ocupate s-a redus simțitor.

Mai exact, în septembrie erau ocupate cu 20.000 de posturi mai puțin decât în luna februarie. În prezent, la stat sunt 1,23 de milioane de angajați. Scăderea numărului de posturi vine în contextul în care Guvernul Orban a stopat angajările pe durata stării de alertă, măsură continuată și în guvernarea Cîțu.

Pentru a remedia problema, premierul Nicolae Ciucă a dat deja o ordonanță care permite organizarea de concursuri pentru ocuparea posturilor vacante în sectorul public

×
Subiecte în articol: instalator
Parteneri
Cât costă coșul de cumpărături cu două săptămâni înainte de Paște
x close