Antena 3 CNN Actualitate Iohannis a promulgat Legea RCA. Ce schimbări importante au fost adoptate

Iohannis a promulgat Legea RCA. Ce schimbări importante au fost adoptate

Iohannis a promulgat Legea RCA. Ce schimbări importante au fost adoptate
Sursa foto: Foto: Agerpres
de M.Z.    |    31 Mai 2017   •   14:50

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, miercuri, decretul pentru promulgarea Legii privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terţilor prin accidente de vehicule şi tramvaie, informează Administraţia Prezidenţială. 

Potrivit legii, persoanele fizice sau juridice care au în proprietate vehicule supuse înmatriculării sau înregistrării în România, precum şi tramvaie, au obligaţia să se asigure pentru cazurile de răspundere civilă ca urmare a prejudiciilor produse prin accidente. Excepţiile sunt persoanele fizice şi juridice care utilizează vehicule exclusiv în scopul antrenamentelor, curselor, întrecerilor sau raliurilor, organizate legal. Pentru riscurile ce derivă din aceste activităţi, proprietarii de vehicule sau organizatorii competiţiei se pot asigura facultativ. 

Textul prevede că tariful de referinţă - prima de asigurare cu caracter orientativ determinată pe baza datelor statistice de la nivelul pieţei de asigurări RCA - va fi calculat pe baza unei formule. Tariful de referinţă se calculează semestrial de către o societate cu expertiză recunoscută în domeniu, contractată de Autoritatea de Supraveghere Financiară, după formulă, şi se publică de ASF. 

Alte texte adoptate prevăd că, în calculul tarifului de primă, asiguratorii RCA pot folosi criterii de risc, indici de încărcare, coeficienţi de majorare şi corecţie ori alte instrumente de ajustare a tarifelor stabilite prin reglementări ale ASF. 

Criteriile de aplicare pentru sistemul bonus-malus sunt cele prevăzute în reglementările ASF. Clasa bonus-malus poate lua în calcul istoricul şoferului. 

Asiguratorul are obligaţia să informeze asiguraţii cu privire la modul de calcul al primei de asigurare. Asiguratorii RCA şi intermediarii de asigurări RCA sunt obligaţi să informeze asiguraţii cu privire la încetarea contractului RCA şi la posibilitatea de reînnoire a acestuia cu 30 de zile înainte. 

Personalul care efectuează constatarea daunelor este avizat de ASF. Un asigurat cu risc ridicat se poate adresa Biroului Asiguratorilor Auto din România (BAAR) pentru formularea unei oferte de asigurare, calcularea acesteia urmând să pornească de la tariful de referinţă. 

Persoana prejudiciată are dreptul să înainteze o cerere de despăgubire către asiguratorul RCA sau către propriul asigurator RCA în cazul decontării directe, în cazul producerii unui risc acoperit prin asigurarea RCA sau către BAAR, în cazul producerii unui risc acoperit de acesta. 

Legea introduce sistemul decontării directe între asiguratorii RCA. Potrivit amendamentelor, decontarea directă este aplicabilă la îndeplinirea condiţiilor referitoare la faptul că accidentele auto se produc pe teritoriul României, vehiculele implicate sunt înmatriculate în România, prejudiciile sunt exclusiv asupra vehiculelor şi ambele vehicule implicate au asigurare RCA valabilă. 

O altă prevedere permite proprietarilor de maşini să obţină despăgubiri dacă îşi repară automobilul accidentat în orice service, în afara sistemelor de referinţă propuse iniţial de Autoritatea de Supraveghere Financiară. 

De asemenea, prin acest act normativ utilizarea de piese contrafăcute în efectuarea de reparaţii auto a devenit infracţiune. 

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: RCA Klaus Iohannis
Parteneri
Prognoza meteo ANM pentru luna mai. Vremea se schimbă după Paște
x close