Antena 3 CNN Actualitate Justiție Teribilă eroare judiciară în SUA. Doi bărbați au fost eliberați după ce au stat pe nedrept 42 de ani în pușcărie

Teribilă eroare judiciară în SUA. Doi bărbați au fost eliberați după ce au stat pe nedrept 42 de ani în pușcărie

Doi bărbați au fost puși în libertate după ce au ispășit, pe nedrept, 42 de ani de închisoare. Cei doi veri fuseseră trimiși după gratii pentru o crimă pe care nu au comis-o.

Teribilă eroare judiciară în SUA. Doi bărbați au fost eliberați după ce au stat pe nedrept 42 de ani în pușcărie
Sursa foto: pexels.com
de Redacția Antena 3 CNN    |    15 Dec 2023   •   21:12

Un judecător le-a făcut acum dreptate și le-a anulat condamnările.

A trecut o viață de când majoritatea celor din această mulțime l-a văzut pe James Soto ca om liber.

”Așteptăm de mult timp... de foarte mult timp”, spune familia acestuia.

Astăzi, un judecător din Cook County a anulat condamnarea lui Soto și a vărului său, David Ayala.

Amândoi au petrecut mai mult de 42 de ani în închisoare – probabil cea mai lungă perioadă de timp petrecută după gratii, în Illinois, după o condamnare pe nedrept.

”A fost ceva profund greșit, dar nu ne vom gândi la trecut, ci la viitor, și vom încerca să recuperăm tot timpul pierdut”, spune Diana Gauna, prietena familiei lui Soto.

”Mi-aș fi dorit ca tatăl meu să fie încă aici, pentru că a așteptat și el și ar fi vrut să trăiască acest moment. Pentru că niciunul dintre noi nu a încetat să-și păstreze speranța, pentru că știam că a fost nevinovat în tot acest timp”, spune Pilar More, sora lui Soto.

Soto a luat recent examenul de admitere la Facultatea de Drept. Ba chiar a absolvit în prima promoție de studenți încarcerați, în cadrul Northwestern University.

Acum, judecătorul a recunoscut că cei doi nu au avut parte de un avocat adecvat după uciderea, în 1981, a unui pușcaș marin și a unui adolescent.

”Ambii bărbați sunt complet nevinovați și este o tragedie ceea ce s-a întâmplat – faptul că au executat peste 42 de ani pe nedrept. Este un timp pe care nu îl vor mai recupera niciodată, iar familiile lor nu îl vor mai recupera, la rândul lor, niciodată”, a declarat Lauren Myers Cough-Mueller, avocata lui James Soto.

”42 de ani este aproape de neînțeles și suntem recunoscători statului pentru că a recunoscut că s-a produs o nedreptate, iar acesta a fost rezultatul corect”, a adăugat și Jennifer Bonjean, avocata lui David Ayala.

×
Subiecte în articol: inchisoare pe nedrept
Parteneri
Sondaj CURS: Trei candidaţi despărţiţi de doar 4% la PMB
x close