Antena 3 CNN Actualitate Justiție Un al doilea ONG "prieten" cu primarul Capitalei, dizolvat prin hotărâre judecătorească

Un al doilea ONG "prieten" cu primarul Capitalei, dizolvat prin hotărâre judecătorească

Judecatoria Cluj-Napoca a dizolvat Asociaţia SOS Oraşul, care a încercat fără succes blocarea mai multor proiecte imobiliare. În luna septembrie, Judecătoria Sectorului 3 a dizolvat alt ONG ce voia să blocheze investiţiile în Bucureşti.  

Un al doilea ONG "prieten" cu primarul Capitalei, dizolvat prin hotărâre judecătorească
Sursa foto: Hepta
de Alexandra Dima    |    18 Noi 2022   •   19:55

Blocarea proiectelor imobiliare costă mulţi bani. După ce au pierdut procesele, organizaţiile non-guvernamentale s-au trezit că n-au de unde să achite cheltuielile de judecată către companiile imobiliare pe care le-au hărţuit în instanţă.

Dezvoltatorii imobiliari s-au întors împotriva ONG-urilor, cerând dizolvarea acestora.

Aşa s-a întâmplat cu Asociaţia SOS Oraşul, care a încasat o astfel de lovitură vineri, 18 noiembrie 2022. Astfel, judecatoarea Iuliana-Alina Neamt de la Judecatoria Cluj-Napoca a admis cererea celei mai mari companii imobiliare din România, SC One Mircea Eliade Properties SRL, dispunând dizolvarea ONG-ului.

Motivul îl constituie faptul că asociaţia are să-i plătească firmei cheltuieli de judecată de ordinul zecilor de mii de lei. Dezvoltatorul imobiliar a incercat sa execute silit ONG-ul, dar nu a putut recupera decât o mică parte din bani, deoarece asociatia este în stare de insolvabilitate, având conturile goale.

Pe cale de consecinta, compania imobiliară a solicitat instanţei dizolvarea asociaţiei, în baza art. 56 alin. 1 lit. d din OG nr. 260/2000 cu privire la Asociaţii şi fundaţii: „Asociatia se dizolva, prin hotarare judecatoreasca, la cererea Ministerului Public sau a oricarei alte persoane interesate: (...) când asociaţia a devenit insolvabilă”.

Amintim ca SOS Orasul este a doua organizaţie neguvernamentală în cazul căreia One Mircea Eliade Properties obţine dizolvarea pe motiv de insolvabilitate. Prima a fost Asociaţia Mişcarea Civică Miliţia Spirituală, în cazul căreia s-a pronunţat Judecatoria Sectorului 3 pe 28 septembrie 2022, notează luju.ro.

One Properties are de recuperat creanţe şi de la Asociaţia Salvaţi Bucureştiul (ASB) – binecunoscutul ONG creat de catre Nicusor Dan, care este la rândul său în aşteptarea unei decizii de dizolvare pe cale judecătorească. 

 

×
Subiecte în articol: Nicușor Dan SOS Orasul
Parteneri
Patronii de păcănele riscă amenzi de 200.000 de lei dacă nu închid afacerile
x close