Antena 3 CNN Actualitate Justiție Dragomir și Sandu, sentință în dosarul dezafilierii Craiovei

Dragomir și Sandu, sentință în dosarul dezafilierii Craiovei

Dragomir și Sandu, sentință în dosarul dezafilierii Craiovei
Sursa foto: Foto: Agerpres
17 Mai 2017   •   09:51

Mircea Sandu și Dumitru Dragomir ar putea afla astazi sentinţa în dosarul dezafilierii echipei Universitatea Craiova. Astăzi se judecă ultimul termen în dosarul în care fostul sef al Federaţiei Române de Fotbal şi cel al Ligii Profesioniste au fost acuzaţi de abuz în serviciu şi trafic de influenţă.

În 2013, Mircea Sandu și Dumitru Dragomir au fost trimişi în judecată de Direcţia Naţională Anticorupţie, în dosarul privind dezafilierea echipei de fotbal Universitatea Craiova. Procurorii DNA cer pedeapsă maximă pentru cei doi inculpati, respectiv 14 ani de închisoare.

Mircea Sandu, președintele Federației Române de Fotbal și Dumitru Dragomir, președintele Ligii Profesioniste de Fotbal și vicepreședinte al FRF, în sarcina cărora s-au reținut infracțiunile de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor formă calificată, infracțiunea de folosire a influenței ori autorității persoanei care îndeplinește o funcție de conducere în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau foloase necuvenite și infracțiunea de sustragere de sub sechestru, precum și a persoanelor juridice fără scop patrimonial, Federația Română de Fotbal și Liga Profesionistă de Fotbal, în sarcina cărora s-au reținut infracțiunile de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor în formă calificată și infracțiunea de sustragere de sub sechestru.

La data de 20 iulie 2011, la o ședință a Comitetului Executiv al Federației Române de Fotbal s-a hotărât excluderea provizorie a S.C. FOTBAL CLUB U CRAIOVA S.A. Excluderea a fost pusă pe seama încălcării grave a statutului Federației, fără a se detalia și motiva în ce au constat încălcările și gravitatea lor. Pentru luarea deciziei de excludere, la adoptarea căreia nu s-au respectat prevederile statutare, inculpații Mircea Sandu și Dumitru Dragomir, membri ai Comitetului, în calitatea lor de conducători ai Federației Române de Fotbal, respectiv ai Ligii Profesioniste de Fotbal și-au folosit influența și autoritatea față de ceilalți membri ai Comitetului Executiv al Federației Române de Fotbal.

Convingerea membrilor Comitetului Executiv s-a format doar pe baza materialului succint încheiat de un consilier juridic și pe susținerile celor doi reprezentanții ai FRF, respectiv LPF, Mircea Sandu și Dumitru Dragomir. La baza acuzațiilor formulate împotriva S.C. FOTBAL CLUB U CRAIOVA S.A au stat o serie de acțiuni civile intentate de club fostului antrenor și manager, acțiuni care au fost prezentate, în mod nereal, ca fiind îndreptate împotriva federației, ceea ce a fost considerat de cei doi inculpați drept încălcare gravă a statutului.

Deși măsura urma să fie supusă validării Adunării Generale a Federației Române de Fotbal, ea fiind una provizorie, Comitetul Executiv a stabilit că respectiva hotărâre intră în vigoare de la data adoptării sale, respectiv 20 iulie 2011.

Ulterior, la data de 25 iunie 2012, printr-o sentință civilă, Curtea de Apel București a stabilit că măsura excluderii provizorii a S.C. FOTBAL CLUB U CRAIOVA S.A., a fost adoptată cu „un manifest Exces de putere, iar prin punerea sa în aplicare s-au produs deja consecințe iremediabile din punct de vedere material și al activității sportive, care se perpetuează în timp".

Concret, urmare a deciziei de excludere a S.C. FOTBAL CLUB U CRAIOVA S.A. din Federația Română de Fotbal, contractele civile dintre S.C. FOTBAL CLUB U CRAIOVA S.A. și jucătorii săi de fotbal au fost desființate, iar jucătorii au fost legitimați la alte cluburi sportive, fără nicio contraprestație aferentă drepturilor federative ale acestora. Toate acestea, în condițiile în care drepturile federative fuseseră puse sub sechestru legal, aplicat pe seama clubului craiovean, ca urmare a existenței unor obligații față de bugetul statului. Mai precis, la data de 31 ianuarie 2011, Direcția Generală a Finanțelor Publice Dolj, dispusese sechestrarea bunurilor mobile ale S.C. FOTBAL CLUB U CRAIOVA S.A. și totodată indisponibilizase un număr de 39 de jucători de fotbal care aveau încheiate contracte civile cu clubul respectiv, sub aspectul valorii de contract, ca drepturi federative apreciate la suma de 15.800.000 lei.

Suma respectivă de 15.800.000 lei este considerată a fi prejudiciu cauzat prin infracțiunea de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor.

În 2013, Mircea Sandu și Dumitru Dragomir au fost trimişi în judecată de Direcţia Naţională Anticorupţie, în dosarul privind dezafilierea echipei de fotbal Universitatea Craiova. Cei doi au fost acuzați de abuz în serviciu și trafic de influență.

Pe 13 iunie 2016, Tribunalul București, prima instanță, a decis ca Mircea Sandu și Dumitru Dragomir să fie condamnați la 3 ani cu suspendare în cazul dezafilierii Universității Craiova.

DNA a făcut recurs imediat după aflarea sentinței. La fel au procedat și cei doi condamnați.

Conform sentinței care nu e executorie, Sandu și Dragomir trebuie să plătească o amendă de 80.000 de lei și trebuie să presteze 3 luni de muncă în folosul comunității. Atât LPF, cât și FRF trebuie să plătească amenzi penale, în valoare totală de 370 de mii de lei. Ceilalți membri CEx sunt absolviți de orice vină.

În plus, instanța a dispus că Adrian Mititelu trebuie să primească 1 miliard de lei, adică peste 220 de milioane de euro. Suma ar trebui plătită de Mircea Sandu, Dumitru Dragomir, FRF și LPF.

Procurorii DNA au cerut câte 14 ani de închisoare pentru Mircea Sandu și Dumitru Dragomir, adică pedeapsa maximă plus o treime spor de pedeapsă pentru circumstanțe agravante.

×
Subiecte în articol: Mircea Sandu Dumitru Dragomir sentinta
Parteneri
Cel mai căutat fugar american a fost prins la Vatican
x close