Antena 3 Actualitate Justiție Judecătoarele care au anulat condamnarea lui Dinel Staicu, trimise la închisoare

Judecătoarele care au anulat condamnarea lui Dinel Staicu, trimise la închisoare

14 Iun 2017   •   16:29
Judecătoarele care au anulat condamnarea lui Dinel Staicu, trimise la închisoare
Sursa foto: Foto: Pixabay

Judecătoarele Liliana Bădescu şi Dumitriţa Piciarcă, acuzate că au anulat ilegal o condamnare de şapte ani de închisoare primită de omul de afaceri Dinel Staicu în dosarul fraudării Băncii Internaţionale a Religiilor (BIR), au fost condamnate definitiv miercuri de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la câte 4 ani şi 4 luni închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunilor de favorizarea făptuitorului şi abuz în serviciu. 

Iniţial, în mai 2016, cele două judecătoare au fost achitate de Curtea de Apel Bucureşti, însă Instanţa supremă a admis miercuri apelul DNA şi le-a condamnat pe Liliana Bădescu şi Dumitriţa Piciarcă la închisoare cu executare. 

De asemenea, Instanţa supremă a mai decis ca Liliana Bădescu şi Dumitriţa Piciarcă să plătească în solidar dobânzile legale aferente sumei de 18.838.804 lei, calculate de la data de 22 februarie 2012 (data pronunţării deciziei nr. 381/2012) până la data de 25 octombrie 2016 (data anulării deciziei nr.381/2012), către partea civila SC Banca Internaţională a Religiilor SA prin lichidator judiciar SCP Tănasă şi Asociaţii SPRL. 

A treia judecătoare implicată în acest caz, Veronica Cîrstoiu, are proces separat la Curtea de Apel Bucureşti, dosar care încă nu a primit o decizie pe fond. 

Cele trei judecătoare au fost trimise în judecată de DNA în aprilie 2014, pentru abuz în serviciu, favorizarea făptuitorului şi fals intelectual, după ce acestea au admis o contestaţie prin care au anulat o condamnare de şapte ani de închisoare primită de omul de afaceri Dinel Staicu în dosarul BIR. 

Potrivit DNA, la data de 22 februarie 2012, cele trei judecătoare de la Curtea de Apel Bucureşti - Secţia I Penală au admis o o contestaţie în anulare depusă de Dinel Nuţu (fost Staicu) faţă de o hotărâre prin care, anterior, un alt complet al aceleiaşi instanţe îl condamnase definitiv la şapte ani închisoare. 

Cu prilejul admiterii contestaţiei, cele trei judecătoare ar fi făcut mai multe falsuri prin atestarea unor fapte şi împrejurări necorespunzătoare adevărului, constând în aceea că au consemnat, în mod nereal, că obiectul tuturor dosarelor penale luate în considerare la invocarea autorităţii de lucru judecat a avut la bază aceeaşi sesizare, cu acelaşi conţinut, aceeaşi situaţie de fapt (cesiune de creanţe şi obţinerea de credite), acelaşi prejudiciu (107.175.372.000 lei, respectiv 80.536.563.000 lei), aceleaşi părţi, aceleaşi societăţi comerciale, acelaşi probatoriu, aceeaşi parte civilă (Banca Internaţională a Religiilor SA). 

De asemenea, judecătoarele erau acuzate de DNA că şi-au îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu, prin aceea că au desfiinţat, în mod ilegal, trei hotărâri judecătoreşti şi au anulat mandatul de executare a pedepsei de şapte ani închisoare emis pe numele lui Dinel Staicu.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

Sursă: Agerpres
×
Parteneri
x close