Antena 3 CNN Actualitate Justiție Președintele României, eliminat din procedura de numire a șefilor DNA, DIICOT și a Procurorului General - propunere Ministerul Justiției

Președintele României, eliminat din procedura de numire a șefilor DNA, DIICOT și a Procurorului General - propunere Ministerul Justiției

Președintele României, eliminat din procedura de numire a șefilor DNA, DIICOT și a Procurorului General - propunere Ministerul Justiției
Sursa foto: Foto: Gov.ro
23 Aug 2017   •   11:18

Președintele României nu va mai avea un rol în procedura de numire a șefilor DNA, DIICOT și a Procurorului General al României. Asta este una dintre propunerile de modificare ale legilor justiției cu care ministrul Tudorel Toader s-a prezentat în fața presei.

”În acest proiect de lege vorbim despre Legile Justiției. Legea 303, 304, 317, toate din 2004. Nu vorbim de grațiere, amnistie, nici despre abuzul în serviciu și nici despre foaie de parcurs pentru a răspunde cerințelor hotărârii CEDO.”, a declarat Tudorel Toader.

Acesta a adăugat că proiectul de lege va merge la Guvern, după care va fi trimis la Parlament dacă se va aproba și nu se va face prin Ordonanță de Urgență, ci prin lege.

”Proiectul de lege are în vedere modificarea Codului Penal (...) Cele mai multe propuneri luate în considerare sunt la legea 317, privind Organizarea si funcționarea CSM. Ele vizează structura și procedurile interne ale CSM (...). Prima categorie de propuneri vizează majorarea vechimii necesare pentru promovare. Vor fi șapte ani de activitate efectivă în funcția de judecător pentru a funcționa la Tribunal. Toate modificările asigură un parcurs în cariera de magistrat fără a fi sărite anumite etape”, a adăugat Ministrul Justiției.

”Modificarea mandatelor funcțiilor de conducere. În România, mandatul este pe o perioadă de trei ani. Propunem ca funcțiile de conducere să aibă patru ani. Mandatele în curs nu pot fi afectate prin modificarea legii.”, a spus Toader.

Ministerul Justiției propune ca președintele ICCJ să fie numit de către președintele României, ca și în prezent, dar propunerea o va face Secția pentru judecători a CSM.

Spre diferență, procurorul general, procurorul-șef al DNA și procurorul-șef al DIICOT vor fi numiți de Secția pentru procurori a CSM, la propunerea ministrului JustițieI. În prezent, procurorii-șefi sunt numiți de președintele României, la propunerea ministrului Justiției și cu avizul CSM.

Toader explică diferența de tratament în ceea ce privește numirea prin faptul că „procurorii sunt subrdonați ierarhic, judecătorii nu sunt subordonați ierarhic”.

 

 

Sursă: Agerpres
×
Parteneri
Ion Iliescu și Petre Roman, audiați în Dosarul Mineriadei, după 34 de ani
x close