Antena 3 CNN Actualitate Financial Times: KazMunayGas dă în judecată România

Financial Times: KazMunayGas dă în judecată România

1 minut de citit Publicat la 12:09 27 Iul 2016 Modificat la 12:09 27 Iul 2016
natural-gas-863224_960_720.jpg
Foto: pixabay.com

Compania Naționala de Petrol și Gaze din Kazahstan, KazMunayGas, care a cumpărat Rompetrol, dă statul român în judecată după ce procurorii DIICOT au pus sechestru pe rafinăria Petromidia.

Avocaţii companiei din Kazahstan au notificat statul român în privinţa deschiderii acţiunilor în justiţie, potrivit Financial Times, preluat de Agerpres.

La finele lunii aprilie, KazMunayGas a semnat un acord cu compania chineza CEFC pentru vanzarea unui pachet de 51% din actiunile KMG International, unde este actionar majoritar, pentru suma de 680 de milioane de dolari. Cateva zile mai tarziu, procurorii DIICOT au pus sechestru pe rafinaria Petromidia si pe bunurile mobile si imobile ale KazMunayGas International NV, SC Oilfield Exploration Business Solutions SA si SC Rompetrol Rafinare SA, in vederea recuperarii sumelor de 1.724.168.825 lei, 290.786.616 dolari si 34.941.924 de euro, in dosarul Rompetrol II.
 
"România își utilizează puterea guvernamentală pentru a submina o tranzacție și a renaționaliza activele", se arată în scrisoarea trimisa Guvernului roman.
 
KazMunayGas respinge acuzatiile formulate de procurorii DIICOT susținând că a cumpărat rafinaria Petromidia in 2007, la cativa ani dupa incheierea privatizarii si, de asemenea, a avut aprobarea autoritatilor romane.

Problemele KazMunayGas cu justiția din România scot în evidenta modul în care scaderea prețului la petrol obligă compania petrolieră kazaha să-și revizuiască planurile de expansiune internaționala.

KMG International este o companie care desfasoara operatiuni majore in rafinare, petrochimie, retail, trading, upstream si servicii industriale in 15 tari. In Romania, Grupul opereaza rafinaria Petromidia Navodari cu o capacitate de procesare de peste 5 milioane de tone/an, Vega Ploiesti - cea mai veche unitate de profil in functiune (1905), dar si o retea de distributie a carburantilor formata din peste 740 de puncte de alimentare, 230 de statii distributie GPL auto, 9.000 de puncte de distributie butelii si trei statii de imbuteliere GPL, sapte depozite.

×
Etichete: Rompetrol
x close