Antena 3 CNN Actualitate Laptele şi pâinea se vor scumpi din cauza secetei. Cu cât vor creşte preţurile

Laptele şi pâinea se vor scumpi din cauza secetei. Cu cât vor creşte preţurile

Laptele şi pâinea se vor scumpi din cauza secetei. Cu cât vor creşte preţurile
25 Aug 2012   •   20:34

Laptele şi pâinea se vor scumpi din cauza secetei, care a ridicat costurile de producţie şi preţurile materiilor prime, dar a diminuat producţia agricolă, consideră reprezentaţii fermierilor, informează Agerpres.

"Preţul laptelui va creşte cu 30% până în iarnă pentru că producătorii trebuie să-şi acopere costurile, iar furajele sunt extrem de scumpe. Există fermieri care vând direct laptele prin reţeaua de automate de lapte sau direct în piaţă şi pot modifica preţurile. Însă cei care dau laptele către procesare nu au cum să modifice preţurile decât într-o înţelegere cu procesatorii. Am înţeles că unele fabrici acceptă o majorare de preţ chiar cu 1 septembrie", a declarat, vineri, preşedinte al Asociaţiei Crescătorilor de Vaci Holstein-Ro, Costel Caraş.

Acesta consideră că şi pâinea se va scumpi din cauza exporturilor masive de grâu din această perioadă şi care vor diminua rezerva internă de grâu.

"Oamenii cu cap cumpără grâu în această perioadă pentru că anul acesta a fost secetă peste tot în lume nu numai în România, iar noi vindem acum foarte repede pentru că nu avem acces la credite, nu avem unde să depozităm producţia şi să ne plătim investiţiile făcute. Suntem obligaţi să vindem imediat, iar acest lucru se va răsfrânge în scumpirea pâinii. Noi vom termina rezerva în ianuarie şi pe urmă va trebui să cumpăram. Noi vindem tot acum şi pe urmă cumpărăm ca să facem pâine, dar la un alt preţ, probabil la un preţ dublu", a adăugat Caraş.

Potrivit sursei citate, producătorii români nu au unde să îşi depoziteze marfa pentru că toate marile depozite de cereale sunt în mâna străinilor.

''Există firme mari care au cumpărat toate silozurile de capacitate mare din România. De fapt toate marile depozite de cereale sunt în mâna străinilor, acestea au finanţări puternice şi cumpără tot grâul din piaţă. Este o problemă foarte gravă pe care statul nu trebuia să o accepte", a menţionat Caraş.

Reprezentantul fermierilor consideră că sprijinul oferit de Ministerul Agriculturii pentru diminuarea efectelor secetei, de 100 de lei pe hectar, în limita a 10 hectare, este foarte puţin pentru nevoile agricultorilor.


×
Subiecte în articol: lapte pâine
Parteneri
Sancţiuni pentru medicii care duc pacienţii de la stat la privat
x close