Antena 3 CNN Actualitate Este legal pentru străini să lupte în război de partea Ucrainei? Analiză Reuters

Este legal pentru străini să lupte în război de partea Ucrainei? Analiză Reuters

Mii de străini s-au înrolat voluntar pentru a ajuta Ucraina să se apere de invadatorii ruși, însă unii s-ar putea confrunta cu consecințe legale în țările lor de origine.

Este legal pentru străini să lupte în război de partea Ucrainei? Analiză Reuters
Sursa foto: Hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    15 Mar 2022   •   13:54

Printre voluntari se numără cetățeni din Canada, Georgia, India, Japonia, Regatul Unit și Statele Unite, potrivit Reuters.

Cetăţenilor americani nu le este interzis să servească în armata unei alte ţări, se precizează pe site-ul Departamentului de Stat. Deși lupta împotriva unei țări care este în relații de pace cu Statele Unite poate fi un motiv pentru a renunța la cetățenie în mod voluntar, precedentul Curții Supreme spune că serviciul militar într-o țară străină nu poate fi folosit ca motiv pentru ca autoritățile să retragă americanilor cetățenia.

Cu toate acestea, o lege care datează din 1794, Actul de Neutralitate, interzice cetățenilor să lupte în război împotriva guvernelor care se află în relații de pace cu Washingtonul și prevede o pedeapsă cu închisoarea de până la trei ani. Legea, care s-ar putea aplica din punct de vedere tehnic acțiunilor militare voluntare împotriva Rusiei, a fost folosită pentru a-i sancționa pe americanii implicați într-o tentativă de lovitură de stat în Gambia, în 2014. Legea a fost rar aplicată în istoria modernă, potrivit lui David Malet, profesor la Universitatea Americană din în Washington, DC.

Britanicii care călătoresc în Ucraina pentru a lupta ar putea fi supuși urmăririi penale la întoarcere, potrivit unui aviz de călătorie al Ministerului de Externe al Regatului Unit. Întrebat de Reuters ce sancțiuni s-ar aplica voluntarilor din Marea Britanie, un purtător de cuvânt al Ministerului Britanic de Externe a refuzat să comenteze.

Legea privind înrolarea într-o țară străină a Marii Brtianii, actualizată ultima dată în 1870, interzice cetățenilor să se alăture armatelor străine care luptă cu țările aflate în relații de pace cu Marea Britanie, dar nu a fost aplicată conflictelor moderne. Ministrul de Externe al Marii Britanii a spus inițial că cetățenii se pot alătura voluntar Ucrainei în război, dar ulterior a avertizat împotriva oricărei călătorii acolo.

Prim-ministrul australian Scott Morrison a cerut cetățenilor țării sale să nu se alăture luptei militare din Ucraina, spunând reporterilor luna trecută că există „incertitudini” cu privire la poziția juridică a combatanților civili străini.

Germania a spus că nu va sancționa voluntarii care se alătură luptei, iar liderii danezi și letoni au spus că le vor permite cetățenilor să se înroleze voluntar. Ministrul canadian al apărării, Anita Anand, a spus că decizia de a se alătura războiului este „individuală”.

Potrivit dreptului internațional, forțelor ruse trebuie să trateze luptătorii străini ca prizonieri de război, indiferent de naționalitatea lor, a spus Daphné Richemond-Barak, profesor la Școala Lauder de Guvernare, Diplomație și Strategie din Israel, pentru Reuters. Asta înseamnă că soldații ruși trebuie să ofere voluntarilor care sunt capturați mâncare, apă și tratament medical.

Cu toate acestea, un purtător de cuvânt al Ministerului rus al Apărării a declarat săptămâna trecută că „mercenarii” occidentali care luptă pentru Ucraina nu vor fi tratați ca niște combatanți legali și vor fi urmăriți penal, potrivit agenției de presă ruse TASS.

 

×
Subiecte în articol: Ucraina Rusia razboi
Parteneri
Incendiu puternic lângă Mănăstirea Voroneț! Există risc de extindere
x close