Antena 3 CNN Actualitate Licitație ”tergiversată”. Declarațiile lui Florin Cîțu despre achiziționarea Tocilizumab, medicament cu care se tratează COVID-19

Licitație ”tergiversată”. Declarațiile lui Florin Cîțu despre achiziționarea Tocilizumab, medicament cu care se tratează COVID-19

Premierul interimar Florin Cîțu susține că lipsa medicamentului Tocilizumab în România, folosit în tratarea COVID-19, este cauzată de o ”tergiversare”.

Licitație ”tergiversată”. Declarațiile lui Florin Cîțu despre achiziționarea Tocilizumab, medicament cu care se tratează COVID-19
Sursa foto: Agerpres
de Adelina Miron    |    08 Oct 2021   •   14:13

Premierul a precizat că s-a făcut o licitație pentru achiziționarea acestui medicament, care a fost blocată:

„Se pare că a fost o licitație care a început în aprilie pentru Tocilizumab. Din aprilie și până acum o săptămână, această licitație a tot fost tergiversată. Deci, dintr-odată ne-am dat seama că nu avem acest medicament. 

Aș vrea să știu cine din Ministerul Sănătății a ținut și a tergiversat această achiziție pentru medicament atâtea luni de zile. Este foarte important ca aceste informații să fie prezentate public. Să știm cine este responsabil pentru acest lucru.", a spus Florin Cîțu, vineri, 8 octombrie.

Citește șiCîţu, despre criza COVID: "Aveam ventilatoare și cineva din Ministerul Sănătății nu a răspuns. Ar trebui să răspundă cu funcția"

România a cerut ajutorul UE pentru Tocilizumab

Pe 4 octombrie, șeful DSU Raed Arafat a anunțat că România va solicita, la cererea Ministerului Sănătăţii, activarea Mecanismului de Protecţie Civilă pentru medicamentul Tocilizumab.

„Este un medicament al cărui furnizor nu poate să furnizeze toate cantităţile necesare”, a declarat, la acel moment, Raed Arafat.

Pe 21 septembrie, ministrul Sănătății Cseke Attila spunea că există stocuri de Tocilizumab în România, dar spitalele nu au cumpărat medicamentul:

„Legat de Tocilizumab, în perioada anterioară mandatului meu de interimar, s-a luat decizia ca un stoc de 6.064 de flacoane de Tocilizumab să fie accesibil preponderent spitalelor care au avut de-a face cu pacienți cu forme severe de COVID-19. 

Astăzi, din 6.064 de flacoane, spitalele au cumpărat 4.323, ceea ce înseamnă că avem 1.700 de flacoane necumpărate, în condițiile în care această posibilitate a existat.”

×
Subiecte în articol: Florin Cîțu
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close