Antena 3 CNN Actualitate Locale Alertă în Portul Midia: un obiect suspect a fost găsit pe barca recuperată din largul mării, în zona localității Tuzla. Autoritățile cred că este o dronă marină din Ucraina

Alertă în Portul Midia: un obiect suspect a fost găsit pe barca recuperată din largul mării, în zona localității Tuzla. Autoritățile cred că este o dronă marină din Ucraina

O alertă a fost instituită în Portul Midia după ce autoritățile române au descoperit un obiect suspect pe barca răsturnată recuperată din largul mării, în zona localității Tuzla.

de Cătălina Smereca    |    05 Apr 2024   •   13:21

Obiectul suspect pare să fie o antenă de bruiaj.

Barca a fost plasată sub paza luptătorilor antitero, iar Serviciul Român de Informații derulează propria investigație.

"Autoritățile iau în calcul ca această barcă să fie, de fapt, o dronă marină.

Și asta pentru că, așa cum s-a constatat de la început, barca este plină de fire.

Are mai multe dispozitive, inclusiv ceea ce pare să fie o antenă de bruiaj. 

În GALERIA FOTO de mai jos puteți vedea mai multe imagini cu barca răsturnată în largul mării, recuperată joi în zona localității Tuzla.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

După ce a fost studiată, ieri seară, de către specialiștii din cadrul Serviciului Român de Informații, ambarcațiunea plină cu dispozitive a fost dusă în portul din Midia, unde urmează să fie distrusă.

Această ambarcațiune a fost găsită la aproximativ 3 kilometri în largul localității Tuzla.

A fost depistată de către pescarii care au sunat de urgență la 112.

Cei de la Agenția Națională de Salvare a Vieții Omenești pe Mare s-au ocupat inițial de toată această situație și au tractat această ambarcație la Dana 79 din portul Constanța, unde a stat ore bune pentru a fi studiată.

Însă iată că astăzi responsabilii au decis că barca suspectă ar putea fi distrusă în siguranță în portul Midia.

Până la o concluzie definitivă, autoritățile române apreciază că vasul ar putea proveni de la marina ucraineană și că era folosit în cadrul operațiunilor militare de război", a transmis corespondentul Antena 3 CNN, Cătălina Smereca.

MApN: Ambarcaţiunea răsturnată la est de Tuzla, "un posibil vehicul marin fără pilot"

Ministerul Apărării Naționale, MApN, a precizat, vineri, că ambarcațiunea răsturnată la est de Tuzla şi recuperată de nava ARSVOM, s-a dovedit a fi "un posibil vehicul marin fără pilot" și este cercetată de minister, împreună cu structuri specializate din cadrul Sistemului național de apărare, ordine publică și siguranță națională, conform procedurilor operaționale specifice.

Potrivit ministerului, nava de căutare-salvare Artemis a Agenției Române de Salvare a Vieții Omenești pe Mare, ARSVOM, a transportat, joi seară, în zona de siguranță a poligonului de trageri antiaeriene Capu Midia, o ambarcațiune recuperată din apele teritoriale românești.

"Miercuri, 3 aprilie 2024, nava de căutare-salvare Artemis a executat o misiune specifică pentru o ambarcațiune răsturnată la aproximativ 20 de mile marine est Tuzla, care s-a dovedit a fi un posibil vehicul marin fără pilot. Vineri, 5 aprilie, Ministerul Apărării Naționale, împreună cu structuri specializate din cadrul Sistemului național de apărare, ordine publică și siguranță națională, a pus în aplicare procedurile operaționale specifice de cercetare a ambarcațiunii", a precizat MApN.

ARSVOM a precizat, la rândul său, că a fost alertată de către Centrul Maritim de Coordonare, MRCC, cu privire la o ambarcațiune răsturnată, în zona travers Tuzla.

ARSVOM: "Misiune îndeplinită cu succes"

"Nava SAR ARTEMIS din cadrul ARSVOM a fost solicitată să intervină pentru a efectua operațiuni de căutare și salvare, dar în urma căutărilor nu a fost găsită nicio persoană. Singurul obiect identificat în perimetrul de căutare a fost barca răsturnată.

Fiind considerată un pericol pentru siguranța navigației, ambarcațiunea a fost remorcată de către nava ARTEMIS şi adusă în port, pentru a se face investigații. În acest moment este o anchetă în curs de desfășurare și se fac cercetări de către organele abilitate.

În ce privește activitatea ARSVOM, misiunea a fost îndeplinită cu succes, conform procedurilor pentru intervenții de căutare și salvare, sub coordonarea și la indicațiile Centrului Maritim de Coordonare", a transmis Agenția.

×
Subiecte în articol: tuzla dronă marină Ucraina
Parteneri
Craterul de pe strada din Slănic Prahova are o adâncime de 18 metri
x close