Antena 3 CNN Actualitate Locale Amendă record pentru un sandwich prea mic din tonomatul cu mâncare, la Bistriţa

Amendă record pentru un sandwich prea mic din tonomatul cu mâncare, la Bistriţa

Un agent economic, care deține automate de food&drink în mai multe județe ale țării, printre care și Bistrița-Năsăud a primit o amendă record pentru că unul dintre sandwich-urile comercializate era prea mic. Iată ce a decis instanța după ce SRL-ul a contestat amenda.

Amendă record pentru un sandwich prea mic din tonomatul cu mâncare, la Bistriţa
Sursa foto: pexels.com | Oliver Sjöström
de Claudia Popovici    |    14 Iun 2022   •   22:03

Potrivit presei locale, totul a început în primăvara anului trecut, când un SRL care deține automate de food&drink în mai multe județe ale țării, printre care și Bistrița-Năsăud, a fost chemat la Protecția Consumatorului, pentru verificarea produselor comercializate în automatele sale amplasate în județ.

După verificările efectuate, comisarii de la Protecţia Consumatorului au ajuns la concluzia că agentul economic utilizează o practică comercială înșelătoare.

Mai exact, unul din cele 3 sandwich-uri dintre cele comercializate de agentul economic la automatele din județ avea specificat pe ambalaj un gramaj total produs de 205 grame, iar după cântărirea ingredientelor sandwich-ul era, de fapt, mai mic, notează gazetadebistrita.ro

Astfel, comisarii au apreciat că operatorul economic duce în eroare consumatorii şi au amendat SRL-ul cu nu mai puțin de 20.000 de lei pentru practică înșelătoare.

Agentul economic a contestat amenda şi s-a adresat instanței motivând că procesul verbal în baza căruia a fost amendată este nul.

Practic, spune agentul economic, Protecția Consumatorului nu ar avea în competență verificarea operatorilor comerciali în ceea ce privește respectarea cerințelor legale care au legătură cu indicarea corectă a cantităților.

Singura entitate care ar avea această competență ar fi Biroul Român de Metrologie Legală.

Mai mult, SRL-ul a mai subliniat că odată ambalat, în interiorul produsului se produc mai multe procese, care pot duce la modificarea cantității ingredientelor.

„(...)unele ingrediente le influențează pe celelalte prin compoziția produsului, astfel încât cântărirea individuală a componentelor unui produs după o perioadă de timp de la producerea și ambalarea acestuia în mod cert va da rezultate diferite și eronate”, au explicat apărătorii firmei, la poces.

Instanța dă dreptate Protecției Consumatorului

Judecătoria Bistrița, care a judecat acest caz și a venit cu o soluție în luna noiembrie a anului trecut, a dat dreptate comisarilor Protecției Consumatorilor, susținând că agenții constatatori aveau competența de constatare și sancționare a faptei, însă a redus considerabil cuantumul amenzii la de la 20.000 de lei la 6.000 de lei. 

Nemulțumit de sentința dată de Judecătoria Bistrița, SRL-ul a contestat-o, iar dosarul a ajuns la Tribunalul Bistrița-Năsăud. Judecătorii tribunalului au venit cu o soluție la finalul lunii aprilie când au respins, ca nefondat, apelul declarat de agentul economic. 

×
Subiecte în articol: sandwich proecţia consumatorului amenda
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close