Antena 3 CNN Actualitate Locale Greșeala majoră care se regăsește pe stema Bucureștiului de peste 160 de ani. Abia acum va fi reparată

Greșeala majoră care se regăsește pe stema Bucureștiului de peste 160 de ani. Abia acum va fi reparată

Consiliul General al Capitalei intenționează să îndrepte o eroare aflată de mai bine de 160 de ani pe stema Bucureștiului. Biserica Ortodoxă Română va da indicațiile necesare pentru repararea greșelii.

Greșeala majoră care se regăsește pe stema Bucureștiului de peste 160 de ani. Abia acum va fi reparată
Sursa foto: Primăria Municipiului București
de Redacția Antena 3 CNN    |    26 Ian 2024   •   20:46

Conform referatului care însoțește proiectul de hotărâre, încă din 1864, stema Bucureștiului nu conține reprezentarea corectă a Sfântului Dimitrie, Ocrotitorul Bucureștiului, ci pe cea unui alt Sf. Dimitrie.

Mai precis, pe stema Capitalei apar imaginea şi simbolistica Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, în locul Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, cunoscut și ca Sf. Dimitrie Basarabov.

"Sfântul Dimitrie de la Tesalonic, poartă denumirea de mare mucenic pentru că el a fost sfânt militar, tatăl lui era guvernator al Tesalonicului și a murit în timpul persecuției lui Dioclețian și este reprezentant în icoana lui cu o suliță și îmbrăcat militar. Sfântul Dimitrie Basarabov a fost un simplu monah și este reprezentant în iconografie ca fiind îmbrăcat cu haine sărăcăcioase", a explicat Constantin Preda, decan Teologie, conform b1tv

Citește și: Bucureștenii plătesc ca să stea în frig. Facturile pentru căldură i-au șocat 

Primăria repară greșeala sub îndrumarea Bisericii Ortodoxe Române 

"Menţionăm faptul că în acest demers suntem îndrumaţi de către Biserica Ortodoxă Română, iar obiectivul acestei iniţiative este acela de a-l aşeza pe Sfântul Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştiului, pe stemă. Celelalte elemente de identitate ale Capitalei – heraldică, simboluri, mesaj – rămân neschimbate, astfel cum au fost adoptate prin HCGMB 76/1993.

În acest sens, în data de 13 septembrie 2023, Patriarhul BOR a transmis prin adresa înregistrată sub nr. 152805 faptul că, în data de 3 august 2023, Comisia de Pictură Bisericească a Patriarhiei Române a aprobat modelul de icoană în care va fi reprezentat Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou, spre a fi introdus în stema Municipiului Bucureşti", se mai arată în referatul citat.

 

×
Subiecte în articol: stema București Biserica ortodoxa BOR
Parteneri
Fraudă cu vouchere de vacanţă. Cinci poliţişti implicaţi
x close